Investicije

Za nove prometnice u Rijeci osigurano 45 milijuna: Kreće rekonstrukcija križanja Osječke i Škurinjske drage

Damir Cupać

arhiva NL

arhiva NL

Riječ je o opsežnom zahvatu koji predviđa izgradnju još jednog prometnog traka kako bi se ubrzala protočnost prometa. Raskrižje će biti semaforizirano novim semaforima, a postavit će se nova rasvjeta s led rasvjetnim tijelima



 Grad Rijeka uložit će u izgradnju niza gradskih prometnica koje bi se trebale početi graditi do kraja ove godine oko 45 milijuna kuna, a jedna od investicija koja će prva krenuti je rekonstrukcija raskrižja Osječke ulice i Škurinjske drage.


– Riječ je o opsežnom zahvatu koji predviđa izgradnju još jednog prometnog traka kako bi se ubrzala protočnost prometa. Raskrižje će biti semaforizirano novim semaforima, a postavit će se nova rasvjeta s led rasvjetnim tijelima. Uspjeli smo dobiti dva milijuna kuna putem nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, a ukupni troškovi iznose oko šest milijuna kuna. Očekujemo da će radovi biti gotovi do kraja travnja sljedeće godine. Uskoro bi trebali krenuti radovi kojima će se u funkciju staviti pothodnik na Diračju kako bi se taj dio grada novom prometnicom spojio s Martinkovcem. Investicija je vrijedna oko četiri milijuna kuna, a završetak se očekuje također u travnju 2017. godine. Očekuje nas izgradnja dugo očekivane ceste koja će povezati Škurinje i Drenovski put, a gradit će se od vrha Ulice Ive Lole Ribara i ići će preko Boka. Vrijednost radova je oko 6,6 milijuna kuna, a rok za realizaciju je sedam mjeseci. Već je počela izgradnja nove prometnice na Martinkovcu koja je preduvjet stambene izgradnje, kako stanova iz programa društveno poticane izgradnje, tako i stanova privatnih investitora. Cijena je oko 19 milijuna kuna, a vjerujemo da će sve biti gotovo do kraja ove ili početkom sljedeće godine, najavio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. Dodao je da bi se sljedeće godine trebao graditi pristup radnoj zoni Bodulovo, nova prometnica uz stadion na Rujevici, nastaviti izgradnja Sveučilišne avenije kako bi se ona spojila na cestu prema Orehovici.


Obersnel je najavio da će početkom studenoga ove godine početi uređenje Pavlinskog trga i dijela Ulice Janeza Trdine za što je osigurano oko pet milijuna kuna.




– U potpunosti će se zamijeniti infrastruktura, izvesti popločenje trga kao što je to već učinjeno s nizom drugih trgova u Starom gradu. Budući da je na Pavlinskom trgu dosta stabala crnike i primorskog hrasta, ona ne samo da će se sačuvati, već će se posaditi nova. Predviđena je i izgradnja malog igrališta za djecu. Ulica Janeza Trdine uredit će se sve do Trga pul Vele crikve. Radovi bi trebali završiti do travnja sljedeće godine i nadamo se da će tako biti. Tijekom izvođenja predviđen je konzervatorski nadzor pa to može usporiti dinamiku, ali vjerujemo da će do sezone otvaranja terasa biti sve gotovo. Novi gradski park gradit će se u Ulici Pomerio, točnije proširit će se postojeći park od Ulice Pomerio do Ulice Ive Marinkovića pa će nova površina biti trostruko veća – rekao je Obersnel.


Riječki gradonačelnik još se jednom osvrnuo na sredstva koja se očekuju zbog stvaranja Riječke aglomeracije, a riječ je o više od 50 milijuna eura.


– Dokazali smo da taj projekt nije samo skup lijepih želja, ali i da nisu bili opravdani strahovi da će Rijeka progutati okolne gradove i općine. U završnim smo aktivnostima koje treba odraditi kako bi bio gotov akcijski plan za financiranje, a nakon što prođemo valuaciju, očekujemo sredstva za projekte kao što su revitalizacija turističkih zanimljivosti, uređenje zone Benčić, otvaranja niza startupova, obnovu voznog parka Autotroleja, obnovu postojećega sustava toplinarstva. Od tih 50 milijuna eura moramo osigurati 17,5 milijuna eura vlastitih prihoda. Nadam se da nova porezna reforma neće ići na teret lokalne i regionalne samouprave koje su i do sada bile žrtve izmjena poreznih zakona za raznih vlada – zaključio je Obersnel.