Dan škole

Za dvjestotinjak upisnih mjesta u Medicinskoj školi ove godine se borilo čak 1.470 osmaša

Ingrid Šestan Kučić

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Kvalitetan nastavnik stvara kvalitetnu školu. A koliko je riječka Medicinska škola kvalitetna, potvrđuju podaci s upisa, jer ove godine za 200 upisnih mjesta borilo se čak 1.470 osmaša



RIJEKA – Najveća primorsko-goranska strukovna škola i najveća hrvatska zdravstvena škola, Medicinska škola Rijeka, jučer je svečanom sjednicom Nastavničkog vijeća obilježila svoj dan. Kao i svake godine svečanoj su sjednici prethodile sedmodnevne aktivnosti u kojima su sudjelovali učenici i nastavnici. Ističući kako je Medicinska škola jedna velika obitelj, ravnatel, Alen Vukelić kazao je da u toj obitelji svi imaju svoje uloge, zadatke i težnje, a zajednička misija svih je kvalitetan odgoj i obrazovanje.


– Istraživanja pokazuju da nastavnik, uz znanje, imat i skup od više od sto vještina. Nastavnički poziv prvi je do roditeljskog poziva, a kvalitetan nastavnik stvara kvalitetnu školu. Ukoliko nemamo kvalitetnu školu, nećemo imati ni kvalitetno gospodarstvo, zdravstvo ili turizam, poručio je Vukelić.


Koliko je riječka Medicinska škola kvalitetna, potvrđuju podaci s upisa jer ove godine za 200 upisnih mjesta borilo se čak 1.470 osmaša, a škola nije samo na meti primorsko-goranskih učenika, već i učenika iz ostalih hrvatskih krajeva.




– Imamo učenike iz Istarske, Ličko-senjske te Karlovačke županije, a razlog tako velikog interesa za našu školu je, uz prepoznatljivost u javnosti, i potreba tržišta rada za kadrovima koje obrazujemo, kazao je ravnatelj.


Škola je u okviru projekta Regionalnih centara kompetentnosti aplicirala na europska sredstva i to s dva projekta, a riječ je o razvoju novih zanimanja te o opremanju opremom i usavršavanju nastavnika. Projekt za razvoj novih kurikuluma težak je 8 milijuna kuna, a njegovom realizacijom u Medicinskoj će se školi uvesti programi za wellness spa tehničara i zdravstvenog nutricionista.


– Dio tih sredstava planira se utrošiti i u adaptaciju praktikuma te laboratorija, a ukoliko dobijemo sredstva, novi bi programi mogli zaživjeti kroz dvije godine. Projektom osposobljavanja nastavnika za provedbu tih programa trebali bismo dobiti 2,1 milijun kuna, najavio je ravnatelj.


Istovremeno se radi i na jačanju učeničkih projekata pa se škola ponovo uključila u projekt »E-medica« koji predstavlja virtualnu zajednicu svih zdravstvenih škola Hrvatske i inozemnih škola iz Slovenije, Srbije te Makedonije, a bazira se na izradi edukativnog portala medicinskih škola, komunikaciji učenika i nastavnika putem interneta, videokonferencijama te na zajedničkim učeničkim projektima.


Jučerašnja svečanost bila je i prilika za uručenje prigodnih nagrada i priznanja. Tradicionalno proglašeni su najbolji učenici škole, a tu su titulu odnijeli: Melani Ujčić, Robert Turković i Mia Čop. Ujedno su priznanja dodijeljena i nastavnicima koji su napredovali u zvanjima, a promovirani su Jasmina Jurašić, Jelena Bubnič, Ines Turković, Maja Šmurinić Rinčić, Elda Karađa i Irena Eisenkohl Novaković.