Proslava u Astronomskom centru

Za deseti rođendan Društva, deset zvjezdica na torti

Andrej Petrak



– Akademsko astronomsko društvo osnovano je 1974. godine, a u početku je djelovalo po raznim prostorima, organizirajući promatranje po raznim brdima u okolici Rijeke, kao i na krovu Pomorskog fakulteta. Prije otvaranja riječke zvjezdarnice bili smo prisiljeni odlaziti u zvjezdarnicu u Trstu. Od 1996. godine djelujemo u prostorijama u zgradi Indexa, a iste smo godine počeli izdavati časopis Polaris te redovito organizirati predavanja za građane. Grad je prepoznao naš rad i 2001. godine otvorio riječku zvjezdarnicu u staroj talijanskoj utvrdi iz Drugog svjetskog rata na brdu Sv. Križ. 


Utvrda je preuređena te je izgrađena kupola u kojoj je postavljen teleskop. U novim prostorima bavili smo se popularizacijom astronomije, organizacijom promatranja i predavanja za građane i škole, pripremali naše članove za natjecanja te organizirali Festival znanosti kao i radionice za starije osnovnoškolce. Grad je u proljeće 2009. godine preuredio objekt i izgradio novu zgradu modernog digitalnog planetarija, otvorivši današnji Astronomski centar Rijeka. U suradnji s riječkim Astronomskim centrom organizirali smo Noć muzeja, ali i brojne vlastite programe. Doveli smo nekoliko vanjskih predavača te organizirali praćenje pomrčine Sunca – objasnio je Dinko Brautović iz AAD-a Rijeka, napominjući kako je jedan od ciljeva Društva da riječka zvjezdarnica i astronomija postanu ono po čemu će Rijeka biti prepoznatljiva u svijetu te još jedan razlog gostima za dolazak u grad na Rječini.


Akademsko astronomsko društvo u Astronomskom centru organizira brojne edukativne programe za sve uzraste, na kojima sve više sudjeluju organizirane grupe iz cijele Hrvatske, a posjet obično uključuje prezentaciju u planetariju, predavanje te promatranja nebeskih objekata u zvjezdarnici. Članovi AAD-a pozivaju sve građane da im se pridruže 15. lipnja u promatranju potpune pomrčine Mjeseca, koja će biti vidljiva iz naših krajeva. Riječko astronomsko društvo 12. lipnja bit će domaćin skupa Alpe Adria, na kojem se očekuje sudjelovanje astronomskih društava iz svih zemalja u regiji.