Dječji vrtić Rijeka

Za desetak dana kreću upisi u program predškole u Rijeci

Ingrid Šestan Kučić

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

Radit će se na razvijanju tjelesnih, emocionalnih, socijalnih i spoznajnih potencijala djeteta te poticanju komunikacijskih vještina



RIJEKA Za djecu koja nisu obuhvaćena redovitim programom predškolskog odgoja i obrazovanja, a u godini su prije upisa u osnovnu školu, odnosno rođena do 31. ožujka 2013. godine, Dječji vrtić Rijeka će od 7. do 11. siječnja zaprimati prijave za upis u program predškole. S obzirom na to da se riječka predškolska ustanova s prvim danom siječnja dijeli na tri ustanove, odnosno iz Dječjeg vrtića Rijeka izdvajaju se novi vrtići More i Sušak, prijave za program predškole zaprimat će se na šest lokacija.


Do 31. svibnja


Za polaznike Dječjeg vrtića Rijeka prijave se primaju u podcentrima Maestral, Potok, Mavrica i Zamet svakodnevno od 9 do 12 sati, a iznimka je utorak kada će se prijave zaprimati od 9 do 12 te od 15 do 18 sati. U istim tim terminima zaprimat će se prijave i za dva novoosnovana vrtića, More i Sušak, i to u podcentrima Đurđice i Morčić.


Navodeći kako će program predškole započeti 1. veljače te će se kao i prijašnjih godina realizirati kroz 250 sati rada s djecom, ravnateljica Dječjeg vrtića Rijeka Davorka Guštin kaže da će program trajati sve do 31. svibnja.




– Program će se realizirati svakodnevno po tri sata dnevno u poslijepodnevnim satima, a jedina iznimka je Podcentar Potok u kojem će se odvijati u jutranjim satima od 8 do 11 sati. Također, ukoliko se u nekom od centara predškolskog odgoja prijavi premali broj djece, ta će se djeca ili integrirati u redovne vrtićke skupine, ili će pak pohađati program u drugom centru. Nakon provedenih upisa, a neposredno prije početka provođenja programa predškole, 29. siječnja u 17 sati u sjedištima centara predškolskog odgoja Dječjeg vrtića Rijeka i sjedištima dječjih vrtića Sušak i More održat će se roditeljski sastanci.



Kao i prijašnjih godina, Dječji vrtić Rijeka i ove je godine uoči upisa proveo kampanju među roditeljima djece pripadnika romske nacionalne manjine. Djeca pripadnici romske nacionalne manjine i djeca kojima hrvatski jezik nije materinski jezik, a čiji roditelji žele dijete upisati u prvi razred osnovne škole po propisima kojima se uređuje odgoj i obrazovanje u osnovnoj školi, mogu se uključiti u program predškole i dvije godine prije polaska u osnovnu školu. Uključivanje u program dvije godine prije polaska u školu omogućeno je i djeci s teškoćama u razvoju.



Učiti kako učiti


Roditelje treba podsjetiti i na činjenicu da je program predškole od 2014. obvezni program odgojno-obrazovnoga rada s djecom u godini dana prije polaska u osnovnu školu i dio je sustava odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj – navodi ravnateljica.


Poput svake godine, i ove se godine očekuje upis stotinjak predškolaca, a programom predškole se svakom djetetu u godini prije polaska u osnovnu školu žele osigurati optimalni uvjeti za razvoj i unapređivanje vještina, navika i kompetencija te stjecanje spoznaja i zadovoljavanje interesa koji će mu pomoći u prilagodbi na nove izazove u školskom okruženju. Osnovna zadaća programa je razvijanje i unapređivanje tjelesnih, emocionalnih, socijalnih i spoznajnih potencijala djeteta te poticanje komunikacijskih vještina potrebnih za nove oblike učenja.


Specifični ciljevi su razvoj osnovnih vještina i sposobnosti kao što je vođenje brige o samome sebi te unapređivanje socijalnih vještina, učiti kako učiti, razvijanje predčitačkih, predmatematičkih i grafomotoričkih vještina, razvoj suradničkih odnosa u grupi djece te razvoj vještina dogovaranja i pridržavanja pravila. Program predviđa i sadržaje poput izleta, posjeta kazalištu i izložbama, kulturnim manifestacijama, posjet knjižnici, sportskim priredbama, terenima. Nositelji programa su stručnjaci za rani i predškolski odgoj i obrazovanje – odgojitelji u suradnji s članovima stručnih timova.