Županijski press kolegij

Za deficitaran medicinski kadar 770.000 kuna

Damir Cupać

Zlatko Komadina / Snimio Marko GRACIN

Zlatko Komadina / Snimio Marko GRACIN

Na županijskom press kolegiju iznesen je podatak da će se iz županijskog proračuna izdvojiti 770.000 kuna na način da će Lječilištu Veli Lošinj pripasti 420.000 kuna, a Zavodu za hitnu medicinu PGŽ-a 350.000 kuna



RIJEKA Na županijskom press kolegiju iznesen je podatak da će se iz županijskog proračuna izdvojiti 770.000 kuna na način da će Lječilištu Veli Lošinj pripasti 420.000 kuna, a Zavodu za hitnu medicinu PGŽ-a 350.000 kuna.


– Planom specijalizacija Lječilišta Veli Lošinj definiran je potreban medicinski kadar koji će ujedno biti potreban i za daljnji razvoj Lječilišta i Lošinja kao destinacije zdravstvenog turizma. U tom kontekstu kao prijeko potreban kadar prepoznati su doktori medicine specijalisti iz područja pulmologije, pedijatrije te dermatologije i venerologije. Dvije specijalizacije doktora medicine provode se u KBC-u Rijeka i jedna u Klinici za dječje bolesti Zagreb. Ustanova ima trenutno jednog zaposlenog doktora medicine specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, a tijekom ljetne sezone Lječilište Veli Lošinj temeljem ugovora o poslovnoj suradnji koristi usluge jednog dermatologa i jednog pedijatra. Specijalisti iz područja hitne medicine neophodan su medicinski kadar koji se u Zavodu za hitnu medicinu PGŽ-a smanjuje prirodnim odljevom, što je na godišnjoj razini po dva doktora medicine specijalista iz hitne medicine. U Zavodu je trenutno je zaposleno 15 od propisanih 50 specijalista iz područja hitne medicine. Iznos potreban za financiranje tri specijalizacije doktora medicine iz područja hitne medicine u 2018. godini u Zavodu za hitnu medicinu PGŽ-a iznosi ukupno 409.980 kuna, od čega je u proračunu planirano 350.000 kuna, a iz vlastitih prihoda ustanove iznos od 59.980 kuna, navedeno je u pojašnjenju odluke.