Do kraja srpnja tehnički pregled novoigrađenog vrtića

Za 23 mjesta odgojitelja u pehlinskom vrtiću »Mavrici« 160 molbi

Ingrid Šestan Kučić

Građevina koncipirana poput broda, vrata će otvoriti 1. rujna, a imat će dvije etaže i kapacitet za pet odgojnih skupina te moderno igralište i elektranu. Paralelno je proveden natječaj za koji je pristiglo čak 160 molbi iz cijele Hrvatske, a u uži izbor uzeto ih je 60



RIJEKA  S prvim danom rujna u novoizgrađeni vrtić Mavrica na Pehlinu uselit će 105 predškolaca, a prema najavama ravnateljice Dječjeg vrtića Rijeka Gordane Rena, 23. srpnja bit će obavljen prvi tehnički pregled objekta, dok će opremanje izgrađenog objekta namještajem započeti već 20. srpnja. Dovršenjem gradnje novog riječkog dječjeg vrtića područje Pehlina napokon će dobiti adekvatan prostor za predškolce, koji se gradi na parceli površine 5.100 četvornih metara, dok je površina zgrade 1.450 četvornih metara, a neto korisna površina 1.200 četvornih metara. 



Istovremeno s gradnjom i rekonstrukcijom novih objekata, ljetni mjeseci u Dječjem vrtiću Rijeka iskoristit će se i za manje adaptacijske radove na postojećim objektima. Tako će se, prema najavama ravnateljice, ličilački radovi izdvoditi u podcentrima Zamet, Krijesnica, Vidrice, Maestral, Vežica i Veseljko, dok će se stolarski radovi izvoditi u podcentrima Gardelin, Krnjevo, Podmurvice, Rastočine i Maestral, a u Podcentru Krnjevo sanirat će se i kuhinja koja će iz centralne postati područna, jer će nova centralna kuhinja biti smještena u pehlinskom vrtiću Mavrica.





Građevina će imati dvije etaže i kapacitet za pet odgojnih skupina, od čega će dvije biti jasličke, a dvije vrtićke dobi. Objekt će imati centralnu kuhinju u kojoj će se moći pripremiti 500 obroka za vrtić Pehlin i druge područne vrtiće, a sobe u kojima će boraviti djeca imat će izravnu vezu s vanjskim površinama. U centralnom dijelu objekta bit će smještena i polivalentna dvorana. Ideja zgrade je da se iz svakog dijela vidi more, a sam objekt u sebi nosi ideju broda koja je potencirana materijalima, prozorima i drvenim palubama. Ukupna vrijednost investicije je 25 milijuna kuna, a radove koji su započeli u rujnu prošle godine izvodi tvrtka Lavčević d.d.. 


Najviši  razred 


Vrtić će imati i vanjska igrališta s fiksnim spravama i antitraumatskom podlogom, pješčanikom, prostorom za igru s vodom te prostorom za igru s mobilnim spravama i rekvizitima među kojima će se naći i konzole s kormilima. 


Objekt će imati i fotonaponsku elektranu od 30 kW te solarne kolektore kojima će se vršiti primarno zagrijavanje potrošne tople vode, a sa sjeverne strane vrtića smjestit će se parkirališna mjesta za roditelje. Dobra termoizoliranost vanjskih zidova, podova i krova te korištenje obnovljivih izvora energije svrstavaju objekt vrtića Pehlin u najviši razred energetske učinkovitosti. 


Istovremeno s početkom rada novog pehlinskog vrtića, započet će i rad još jednog predškolskog objekta, a riječ je o Podcentru Radost koji će se smjestiti u nekadašnji objekt Centra za autizam na Turniću. Navodeći kako su radovi na adaptaciji objekta okončani, Rena ističe da će se taj objekt, u čiju je rekonstrukciju uloženo 320 tisuća kuna, opremati namještajem istovremeno kada i novi pehlinski vrtić te će s radom započeti s početkom nove pedagoške godine, a u njega će se smjestiti dvije vrtićke skupine djece. 


Nova radna mjesta 


Izgradnjom pehlinskog vrtića i otvorenjem vrtića Radost na Turniću u sklopu Dječjeg vrtića Rijeka otvorit će se 31 novo radno mjesto za koje je natječaj upravo zaključen, a do sredine srpnja provest će se razgovori s kandidatima. Za 23 radna mjesta odgojitelja, od čega su četiri na određeno, a sve ostalo na neodređeno radno vrijeme, pristiglo je čak 160 molbi i to iz svih krajeva Hrvatske.


– Za uži izbor odabrali smo 60 kandidata s kojima ćmo obaviti razgovor, a ono što nas je iznenadilo je da su nam se na natječaj javili kandidati iz Slavonskog Broda, Virovitice, Siska, Ogulina, Istre. Doslovce iz cijele Hrvatske, kaže Rena.


Uz nova odgojiteljska radna mjesta, otvorit će se i tri radna mjesta za kuharice, dva za pomoćne kuharice, te po jedno za ekonoma, domara i pomoćnu kuharicu spremačicu.