Riječki šetači

ŽUTI I JEDNOOKI SE VRAĆAJU KUĆI: Dva nerazdvojna pseća druga zbunjuju prijatelje životinja u Rijeci

P. N.

foto: azil Rijeka

foto: azil Rijeka

Ono što je započelo kao potraga za vlasnicima i poziv na udomljavanje, ubrzo se, međutim, ispostavilo kao priča o dva psa, kako su ih nazvali - samošetača.



Azil za pse Društva za zaštitu životinja Rijeka objavio je jučer potragu za vlasnikom dva psa, retrivera s ogrlicom bez privjeska i malenog crnog psa bez lijevog oka. Jednooki i njegov prijatelj plemenitog roda nađeni su kako lutaju Kastvom, a riječki prijatelji životinja objavili su da su oba drugara umiljata i da – lutaju zajedno mjesecima.


– Traži li ih i prepoznaje li ih netko, pitali su na svom službenom facebook profilu riječki prijatelji životinja.


Uslijedila je akcija prijatelja životinja, koji su na Facebooku detaljno rekonstruirali kretanje dva pseća pseća drugara: “Danas su oko 15:00 sati bili ispred Rustice, ali na terasi pa sam mislila da su od nekih ljudi koji su sjedili tamo”; “Oni mjesecima lutaju po Kastvu, uvijek su u paru nikad se ne razdvajaju”; “Još uvijek lutaju ? I nitko da ih skloni?Zar nisu bili oni uz cestu prošle sedmice i poslije nestali?”




Ono što je započelo kao potraga za vlasnicima i poziv na udomljavanje, ubrzo se, međutim, ispostavilo kao priča o dva psa, kako su ih nazvali – samošetača.


Nerazdvojni drugari, retriver i jednooki, utvrdili su riječki prijatelji životinja, imaju gazdu koji ih hrani i dvorište u kojem žive, ali kad god uhvate priliku i učini im se da vrata njihovog dvorišta nisu dobro zatvorena – oni se otisnu u šetnju Kastvom.


– Ne lutaju mjesecima. Oni su stanovnici samog centra Kastva i s vremena na vrijeme vole prošetati do Rustike i Loze, jer su tamo uvijek dobro došli. Žive u ograđenom dvoristu i kao što rekoh – kad se vrata otvore, oni prošeću, izvijestio je jedan od upućenih u životnu priču dva pseća drugara s Kastva.



Kad je i ova rasprava procesuirana, uslijedila je, po starom dobrom hrvatskom običaju, žustra rasprava: “Jadni oni pored takvog neodgovornog gazde!” Zašto neodgovornog, pitali su se drugi, imajući razumijevanja za gazdu i njegove ljubimce, koji ne propuštaju priliku za slobodnu šetnju.


Stvar je na koncu završila sretno. Prijatelji životinja izvijestili su da su se Jednooki i njegov prijatelj retriver vratili kući.


– Odmah mi je ljepši dan, čim čuhjem da imaju vlasnika. Očito su veliki prijatelji i oba su predivna, zaključio je priču jedan od prijatelja životinja, izražavajući bojazan da bi se nekome od njih u šetnji moglo nešto dogoditi.


Nas je ova priča, pak, podsjetila na jednu sličnu, prošlogodišnju, u kojoj su glavni akteri bili pseći drugari Ben i Nero iz Potkilavca, koji s vremena na vrijeme izaberu planinare koji im se sviđaju pa ih prate i čuvaju u lutanju po obližnjem gorju. U lipnju prošle godine njih su dvojica izazvali sličnu uzbunu među prijateljima životinja, ali opet se ispostavilo da su u pitanju – “samošetači”.


U svojim šetnjama oni su znali planinare ispratiti sve do Platka.


– Velika većina planinara koji hodaju po Hahliću znaju za ova dva psa. Psi su dragi, simpa i kad izaberu planinare kojima će raditi društvo paze na njih do povratka, objasnila je jedna od upućenijih sugovornica na službenoj facebook stranici riječki prijatelja životinja.


Lutanja Nere i Bena također su izazivala zabrinutost među ljudima koji znaju da je pas zaista najbolji čovjekov prijatelj, ali za zabrinutost nije bilo mjesta, jer njih dvojica redovito su završavali na večeri kod vlasnice.


– To su moja dva planinara i oni znaju put do kuće. Vraćaju se sami iz Hahlića i s Platka.Samo ih nemojte negdje zatvorit i nema brige, oglasila se jednom prilikom njihova vlasnica.


Po dobrom starom hrvatskom običaju, uslijedila je žustra rasprava. .