Press kolegij

ŽUPANIJSKI PRORAČUN ZAVRŠIO SUFICITOM Kreće prvi rebalans, skoro sto milijuna kuna izravno u kapitalne investicije

Tihana Tomičić

Zlatko Komadina i Krešimir Parat su kazali da tim reblansom, kao i sredstvima prebačenim iz 2017. godine, kapitalna ulaganja rastu u županijskom budžetu za 21 posto u odnosu na plan

Zlatko Komadina i Krešimir Parat su kazali da tim reblansom, kao i sredstvima prebačenim iz 2017. godine, kapitalna ulaganja rastu u županijskom budžetu za 21 posto u odnosu na plan

Na sjednici Županijske skupštine idućeg tjedna raspravljat će se o prvom ovogodišnjem rebalansu proračuna za 2018. godinu u visini 6,8 milijuna kuna, od kojih će većina biti usmjerena u kapitalne investicije



RIJEKA  Na sjednici Županijske skupštine idućeg tjedna raspravljat će se o prvom ovogodišnjem rebalansu proračuna za 2018. godinu u visini 6,8 milijuna kuna, od kojih će većina biti usmjerena u kapitalne investicije – najavili su župan Zlatko Komadina i županijski pročelnik za financije Krešimir Parat na redovitom press kolegiju.


Kako su kazali, tim reblansom, kao i sredstvima prebačenim iz 2017. godine, kapitalna ulaganja rastu u županijskom budžetu za 21 posto u odnosu na plan, te sada sa 99,3 milijuna kuna čine ukupno trideset posto ovogodišnjeg proračuna, a dobar dio toga ide i na predfinanciranje EU projekata.


– To najbolje govori koliko se ulaže, koliko se brine i o gospodarstvu, poduzetništvu i razvoju, ocijenio je župan Komadina.




Pročelnik Parat objasnio je strukturu tih izmjena, rekavši prvo kako je županijski proračun za 2017. godinu izvršen sa 98 posto. Nominalno, završio je sa suficitom od 21,4 milijuna kuna, a odlukom o rasporedu sredstava 4,5 milijuna kuna od tog iznosa mora biti potrošeno strogo namjenski, 2,2 milijuna odnosi se na europske projekte, potom slijede ulaganja u školstvo s 1,6 milijuna kuna, sportsku infrastrukturu, zdravstvo, socijalu i mlade.


Kako je objasnio pročelnik, dio tog novca morao je biti prebačen iz prošle godine zbog dugotrajnosti već pokrenutih projekata, ali zapravo je »čisto« za daljnje preraspoređivanje spomenutih 6,8 milijun kuna.


Konsolidirani proračun za 2017. godinu, dakle sa svim proračunskim korisnicima i županijskim institucijama, iznosio je 800 milijuna kuna, a utrošeno je 753 milijuna, dok je »goli« proračun bio na 336 milijuna kuna, a utrošeno je 315 milijuna. No, razlika će se, kao i obično, utrošiti tijekom ove godine, objasnio je Parat.


– Rebalansom se sav ovaj višak prenosi u proračun za 2018. godinu i to je glavni razlog zašto se radi rebalans. Na rashodnoj strani rebalansa, rashodi poslovanja se povećavaju za 4 posto, dok se kapitalna ulaganja povećavaju za 21 posto, što govori da je ovaj proračun »kapitalno intenzivan« – rekao je Parat.