Podrška

ŽUPANIJA PODRŽAVA TREĆEMAJCE ‘Vladi je jeftinije podržati plan restrukturiranja, nego aktivirati jamstva’

Tihana Tomičić



RIJEKA – Primorsko-goranska županija daje punu podršku sindikalnim zahtjevima radnika 3. maja. Za njihovu situaciju odgovorna je Vlada, ali je jasno i da uprava Uljanika, koja je dovela do ove situacije, odmah mora otići, njihovo vrijeme je isteklo – izjavio je predsjednik Županijske skupštine PGŽ Erik Fabijanić u Rijeci.


Upozorio je što bi za proračun Županije, Grada Rijeke i okolnih općina gdje rade trećemajci značio stečaj – ogromne bi posljedice bile u naplati poreza na dohodak, rekao je.


Podsjetio je na zahtjeve sa zajedničke tematske sjednice Županije i Grada krajem lipnja: podržavaju se radnici koji traže redovitu isplatu svojih plaća, od Vlade se traži dugoročna strategija brodogradnje uz aktiviranje jamstvenog programa kakvog primjenjuju države EU, a što je podržalo i Gospodarsko-socijalno vijeće, a također se tražilo i da Jadranbrod ima uvid u poslovanje Uljanik grupe. 




– Vladi su upozorenja cijelo vrijeme stizala, ali nitko nije reagirao. Kad smo prošle godine u ljeto shvatili da proizvodnje u 3. maju više nema, odmah smo sazvali GSV i tematsku sjednicu Skupštine, ali opet nitko na razini države nije reagirao. Da se htjelo savjesno postupati, moglo se – poručio je Fabijanić. 


Po njemu, prepiska s Bruxellesom oko plana restrukturiranja postaje besmislena – ionako je u EK poslan samo kostur tog plana, pa će svi akteri kad-tad morati zajedno sjesti za stol, rekao je.


– Plan restrukturiranja Vladu košta 300 milijuna eura, a aktiviranje radnije izdanih jamstava 600 milijuna eura. Onda je jasno što joj se matematički više isplati, poručio je Fabijanić.


Podžupan Marko Boras Mandić poručuje da se brak Uljanika i 3. maja nažalost pokazao neuspješnim, te je to postao klasičan primjer isisavanja vrijednosti jedne tvrtke od druge.


– Za to je naravno odgovoran Uljanik, ali i 3. maj, koji nije reagirao.


Podsjetio je da predstavnici 3. maja na toj tematskoj sjednici uopće nisu htjeli odgovoriti na pitanje hoće li raskinuti ugovor s Uljanikom nakon što je s njihovog računa iskorištena pozajmica od 500 milijuna kuna – u međuvremenu, svi ti rokovi su prošli, i opet nitko ne reagira, kaže on.