Kritike Obersnelu i Komadini

ŽELJKO JOVANOVIĆ “SDP-u trebaju promjene u Rijeci i Županiji, razmišljam o kandidaturi”

Tihana Tomičić

SDP je sa svojim koalicijskim partnerima dobio žuti karton od birača - Željko Jovanović / Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva

SDP je sa svojim koalicijskim partnerima dobio žuti karton od birača - Željko Jovanović / Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva

Uvjeren sam da ćemo u SDP-u već do kraja godine pokazati snagu i spremnost na promjene. Razmišljam o jednoj drugačijoj kandidaturi tima za promjene i pobjednički SDP, kaže Jovanović



RIJEKA Željko Jovanović, član predsjedništva SDP-a Rijeke i saborski zastupnik, smatra da je njegova stranka od birača na izborima dobila opomenu i da su najnoviji događaji s gubitkom većine posljedica te opomene.


– Iako u Rijeci i PGŽ SDP ima svog gradonačelnika i župana, novonastala situacija u Rijeci u Gradskom vijeću i neuspjelo konstituiranje Skupštine PGŽ pokazuje da je SDP sa svojim koalicijskim partnerima dobio žuti karton od birača, jer da su građani u većem broju podržali SDP i partnere, ne bi se dogodilo da oporba preuzme Gradsko vijeće, odnosno da Skupština PGŽ još nije ni konstituirana. I to je najvažnija poruka aktualnih događanja i iz nje moramo povlačiti pouke, kaže Jovanović, dodavši da je SDP posebno loš rezultat ostvario u Gradskom vijeću te da je sve što se događa u Gradskom vijeću posljedica tog lošeg rezultata.


– Lista SDP-a i partnera iz PGS-a nije imala nikakav sinergijski učinak i još jedan je dokaz da bi SDP, napokon, na sve izbore trebao početi izlaziti sam, a ne da se rade ovakve »multistranka liste« koje ne donose ništa. Niti potaknu građane na izlazak na izbore, niti sinergijom donesu veći postotak glasova. Dapače, upravo suprotno, djeluju demotivirajuće, a SDP daje previše svojih mjesta drugima. Riječki SDP zato sada ima nikad manji broj vijećnika, što će imati odraz i na financijsko stanje stranke, ali i prisiljen je na puno više dogovora, suradnje  i kompromisa sa drugim strankama.




To ne mora nužno značiti ništa loše, jer takvim konstruktivnim radom svih u Gradskom vijeću mogu se donositi kvalitetnije odluke. Ali, optuživati druge za silovanje demokracije zbog ovakvog ishoda u konstituiranju Gradskog vijeća jest promašeno i kratkovidno, bez samokritike za neostvareni cilj u broju vijećnika, kaže Jovanović, dodavši da SDP mora biti u stanju priznati neuspjeh i analizom vidjeti zašto je na kraju u Vijeću brojem vijećnika izjednačen s HDZ-om.


  Razotkrivanje


– Osobno, žao mi je da nije ostvarena postizborna koalicija s Akcijom mladih i sa njihovih 5 vijećnika jer tada SDP-ova koalicija ne bi nakon 27 godina ostala bez predsjednika Gradskog vijeća. Mislim da će tih pet vijećnika zajedno s Mostom sigurno unaprijediti rad Gradskog vijeća, za razliku od HDZ-a i Burića od kojih očekujem samo destrukciju.


Nadam se da će novi predsjednik Vijeća Tihomir Čordašev odmah inicirati sastanak svih stranaka u Vijeću i predložiti pet ključnih tema oko kojih neće biti destrukcije, nego će se konstruktivnim doprinosom svih vijećnika osigurati dobrobit i bolji život u Rijeci. Jednako tako smatram da bi rušenje Obersnela neizglasavanjem proračuna, što je jedina ambicija Burića i HDZ-a, bilo neodgovorno i za to nisu dobili mandat građana, ističe Jovanović.   


Kako dodaje, poznato je da pobjeda sakriva sve slabosti, dok ih poraz razotkriva.



Novonastalu situaciju u Rijeci komentirao je i predsjednik SDP-a Davor Bernardić. – Vjerujem da će kvalitetni prijedlozi Vojka Obersnela imati podršku Gradskog vijeća i da će se pokazati konstruktivnost, a ne destruktivnost. Rijeka ne smije stajati u razvoju, rekao je Bernardić.


– Ovo razotkrivanje je za SDP bolno, ali ne mora biti i katastrofalno. Kvalitetnom suradnjom svih stranaka u Gradskom vijeću, gdje se neće strančariti i gdje SDP može davati ritam rada, te poticati donošenje odluka u interesu svih Riječanki i Riječana, do izražaja mogu doći svi vijećnici koji će kvalitetnim radom imati priliku dobiti veće povjerenje građana na sljedećim izborima.


To može biti razlog da građani prepoznaju važnost Gradskog vijeća i u većoj mjeri počnu pratiti njegov rad, pa onda i izlaziti na izbore. Što iz toga može biti korisno za SDP, pokazat će vrijeme, ali činjenica je da SDP u Rijeci i PGŽ treba promjene – kako kadrovske, tako i u sadržaju i provedbi svojih politika, kaže Jovanović.


Uspavana stranka


Po njegovom mišljenju, drugačiji odnosi u Gradskom vijeću ili Skupštini PGŽ izazov su koji trebaju iskoristiti za novi uzlet SDP-a.


– I izlazak iz uspavanog stanja u kojem je duže vrijeme sve bilo podređeno gradonačelniku ili županu, a takva je bila i ova zadnja kampanja, dok je stranka bila u drugom planu. Da zaključim, svima kojima je SDP na prvom mjestu rezultati ovih izbora mogu biti poticaj za osnaživanje stranke, bolji rad na terenu i više timskog rada na svim razinama, od mjesnog odbora preko gradskog vijeća i skupštine do Sabora.


Gradski vijećnici, članovi Skupštine i saborski zastupnici timskim radom moraju pokazati da je SDP najjači i da može najkvalitetnije zastupati i boriti se za interese svih građana bez obzira na političku pripadnost.


Jedan čovjek ne čini stranku, stranku čine ljudi. Uvjeren sam da ćemo u SDP-u već do kraja godine pokazati snagu i spremnost na promjene u interesu birača i stranke. Razmišljam stoga o jednoj drugačijoj kandidaturi, kandidaturi tima za promjene i pobjednički SDP u kojem bi se uz mene istovremeno predstavili i svi suradnici koji žele promjene, ali više o tome u svoje vrijeme.