Prikupljeno sedam baja otpada

ZELENA AKCIJA U KLANI Divlji deponij u Brezi nije saniran

Andrej Petrak

Zajedničko druženje sudionika nakon akcije, kod Vatrogasnog doma / Snimio Marin ANIČIĆ

Zajedničko druženje sudionika nakon akcije, kod Vatrogasnog doma / Snimio Marin ANIČIĆ

U Općini Klana razmišljaju o uvođenju drastičnih mjera i visokih kazni protiv neodgovornih pojedinaca, koji onečišćuju i nagrđuju netaknutu prirodu i klanjska šumska bogatstva



KLANA Sedam velikih baja punih otpada prikupili su zajedničkim snagama čelni ljudi Općine Klana, lovci, vatrogasci, planinari i brojni mještani na akciji čišćenja divljih deponija, provedenoj u svim klanjskim mjestima: Klani, Liscu, Škalnici, Brezi i Studeni.


Napunjene su sve raspoložive baje, ali, nažalost, to nije bilo dovoljno da bi se u potpunosti sanirali svi divlji deponiji. Zbog toga u Općini Klana razmišljaju o uvođenju drastičnih mjera i visokih kazni protiv neodgovornih pojedinaca, koji na ovaj način onečišćuju i nagrđuju netaknutu prirodu i klanjska šumska bogatstva.


–  Imamo problem s divljim deponijem u Brezi, koji se pokušalo sanirati tijekom ove akcije. Međutim, previše je toga ondje odloženo, tako da će štetu morati snositi privatna osoba koja je to napravila. Ovim putem želim apelirati na građane da ne narušavaju prirodnu ravnotežu šume odbacivanjem otpada, jer najviše je toga bačeno u netaknutu prirodu. Između Klane i Breze izbačena je, primjerice, cijela paleta drvenih kašetica. Općina Klana prostire se na 95 četvornih kilometara, od čega je puno šumskog područja. Izgleda da ćemo morati uvesti model kazni, jer vidljivo je da na našem području odlažu građani iz drugih općina i gradova. Neće nam biti druge nego uvesti drastične mjere i visoke kazne, ako se ovaj problem ne bude mogao drugačije riješiti, objašnjava načelnica Općine Klana Željka Šarčević Grgić.




Odaziv uključenih u akciju bio je jako dobar, a najviše je otpada prikupljeno na području Klane i Studene, te na već spomenutom divljem odlagalištu u Brezi.


– Zahvaljujem se svima uključenima, a drago nam je da su nam se pridružila i djeca, koja na ovaj način uče koliko je važno očuvati prirodu netaknutom. Najmlađa sudionica bila je djevojčica od nepune tri godine. Drago mi je da su mještani pokazali osvještenost te u velikom broju pristupili akciji, a zahvaljujem se svim privatnim osobama koji su na raspolaganje stavili svoje traktore, prikolice i kamionete, bez čije pomoći ne bi mogli odvesti taj otpad. Akciju su podržali Komunalno društvo Čistoća i Ekoplus. KD Čistoća besplatno je ustupila sedam baja, dok će Ekoplus besplatno zbrinuti prikupljeni otpad pa im se zahvaljujemo na pomoći, rekla je klanjska načelnica.


Nakon akcije, kod Vatrogasnog doma u Klani održano je zajedničko druženje sudionika, uz roštilj. Nova velika akcija čišćenja okoliša bit će održana 15. rujna, kad se ponovo održava Zelena čistka. Namjera je svih u Klani bila prije ljeta čim je više moguće očistiti šumu od odbačenog otpada.