Promocija čitanja

ZAVRŠNICA PROJEKTA ”RIJEKA RIJEČI” Srednjoškolci i književnici družili se u Art kinu Croatia

Ingrid Šestan Kučić

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin



RIJEKA – Učenici Prve riječke hrvatske gimnazije danas su u Art kinu Croatia organizirali druženje s riječkim književnicima Teom Tulić, Davorom Mandićem i Enverom Krivcem.


Riječ je o završnom događanju u sklopu Književnog festivala »Rijeka riječi« koji se provodi u Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji u suradnji s piscima neformalne književne grupe RiLit drugu godinu za redom.


Cilj projekta Rijeka Riječi«  je približiti mladima lokalnu književnu scenu i potaknuti interes za čitanjem domaće literature izvan okvira školske lektire, kroz projekt ostvaruje se i prijateljstvo učenika s književnicima.




Program je financiran iz programa javnih potreba u kulturi Grada Rijeke, a ove su godine, osim učenika Prve riječke hrvatske gimnazije, s riječkim književnicima mogli razgovarati i učenici Građevinske i tehničke škole Rijeka te Gimnazije Andrije Mohorovičića.


Kao jedan od rezultata programa je i ove školske godine pokrenut novi izborni predmet u Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji, a riječ je o Kreativnom čitanju i pisanju u okviru kojeg se srednjoškolci također druže s autorima književnih djela i to uglavnom autorima koji pripadaju riječkom području.


U sklopu  programa predstavljen je i novi broj Kulta, časopisa za mlade koji je prošle školske godine osvojio pohvale i priznanja, a rade ga učenici Riječke gimnazije.