Priča riječkog studenta

ZAŠTO SAM ODSELIO ‘Na probleme Hrvatske ja ne mogu utjecati. Ali oni na mene, nažalost – mogu’

Ingrid Šestan Kučić

Ilustracija arhiva NL

Ilustracija arhiva NL

Meni je ovo prva godina kako sam otišao iz Hrvatske i naravno da je prisutna još nostalgija kako prema gradu tako prema dragim osobama, obitelji, prijateljima, djevojci, ali na kraju kad razmislim o cijeloj situaciji odlaska i više sam nego zadovoljan. Štoviše, uvijek ću reći da mi je žao što više mojih prijatelja i poznanika nije otišlo



Drago Tokić jedan je od 8.950 studenata koji su hrvatsku adresu odlučili zamijeniti inozemnom, a konkretno Drago je prije godinu dana iz Rijeke otišao u Birmingham i kaže da je malo reći da je zadovoljan.


Iako do sada nije osjetio »krutost« hrvatskog sustava pričajući o svom odlasku iz Hrvatske Drago ističe da mu nije bilo teško otići, jer znao je zbog čega odlazi i da mu u budućnosti može biti samo bolje, a u toj odluci imao je i podršku obitelji.


– Od trenutka kada sam saznao za mogućnost odlaska te moje odluke da želim ići nije bilo dvoumljenja jednostavno iz razloga što na probleme Hrvatske ne mogu utjecati, ali ti problemi mogu utjecati na mene. U vrijeme kada sam odlazio iz Hrvatske imao sam 18 godina. Pohađao sam Ekonomsku školu Mije Mirkovića Rijeka, a iz Hrvatske sam otišao na početku rujna prošle godine. Na odlazak me potaknulo nezadovoljstvo ekonomskom situacijom u »lijepoj našoj« kao i činjenica da ako upišem fakultet neću imati vremena za išta drugo osim učenja nepotrebne teorije u što imam uvid od strane prijatelja koji pohađaju fakultet u Hrvatskoj. Ovdje je situacija znatno drugačija. Dakle, jedan od razloga je i nezadovoljstvo obrazovnim sustavom Hrvatske. Studiram i radim u isto vrijeme, jer mi to dopušta količina vremena koju fakultet daje studentima, naime fakultet je tri dana u tjednu i ostatak tjedna radim – priča ovaj Riječanin.




Dodajući kako je upisao smjer BA(Hons) Marketing Management te da studij traje tri godine Drago kaže da je za sad u potpunosti zadovoljan s fakultetom, načinom studiranja, te radnim uvjetima. Radi gotovo otkad je došao u Veliku Britaniju, a u početku su to bili studentski poslovi, no kako je vrijeme prolazilo dobio je mogućnost promaknuća u jednoj od tvrtki.


Foto privatni album


Foto privatni album



– Tako da sam se kao vrlo mlad i radom približio svojoj struci. Sat rada je naravno znatno više plaćen nego u Hrvatskoj, a činjenica koja me najviše iznenadila je da su hrana, odjeća i ostale osnovne potrebštine jeftnije u usporedbi s cijenama na koje sam se do tada navikao. Što se tiče cijene smještaja nije ništa skuplji, štoviše isti je ili jeftiniji. S obzirom na to sve, kao student može se dosta lijepo živjeti i uštedjeti ukoliko vam je to u interesu. Meni je ovo prva godina kako sam otišao iz Hrvatske i naravno da je prisutna još nostalgija kako prema gradu tako prema dragim osobama, obitelji, prijateljima, djevojci, ali na kraju kad razmislim o cijeloj situaciji odlaska i više sam nego zadovoljan. Štoviše, uvijek ću reći da mi je žao što više mojih prijatelja i poznanika nije otišlo. Ponajviše me motivirala želja za upisivanjem boljeg fakulteta, mogućnosti rada i pod kojim uvjetima. Kada razmišljam o planovima za budućnost ne planiram se vratiti, ali nikad tu mogućnost neću izostaviti, jer ipak najljepše je doma – zaključuje Drago.