Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1n
Sutra: 4° 4° 1n
22. siječnja 2020.
Nova pravila

ZABRINUTI LIJEČNICI 'Zbog jačanja hitne medicine može kolabirati primarna zaštita'

Sve je manje liječnika i sestara koji dolaze u sustav hitne medicine - dr. Leonardo Bressan, predsjednik KOHOM-a PGŽ-a / Snimio Roni BRMALJ
Sve je manje liječnika i sestara koji dolaze u sustav hitne medicine - dr. Leonardo Bressan, predsjednik KOHOM-a PGŽ-a / Snimio Roni BRMALJ
Autor:
Objavljeno: 2. srpanj 2019. u 6:59 2019-07-02T06:59:56+02:00

U PGŽ-u nema potrebe za funkcionalnom integracijom jer kod nas stvari ipak funkcioniraju u svim segmentima, uključujući i naš Zavod za hitnu medicinu. Liječnika i sestara bit će sve manje, a integracijom će se opteretiti samo jedan dio sustava, i to onaj kroz koji prolazi najviše pacijenata, što bi moglo dovesti do njegovog kolapsa, upozorava dr. Leonardo Bressan iz KoHOM-a PGŽ-a

RIJEKA Primorsko-goranska županija nalazi se među županijama koje zasad još nisu donijele odluku o provođenju funkcionalne integracije domova zdravlja, bolnica i zavoda hitne medicinske pomoći čiji je, pored ostalog, cilj, kadrom iz primarne zdravstvene zaštite i bolnica, »pojačati« djelatnost hitne medicine.

Od županija je to više puta zatražilo Ministarstvo zdravstva pozivajući se na članak 36. novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti u kojem se ističe kako se djelatnost hitne medicine orgnizira na temelju sklopljenog ugovora o funkcionalnoj integraciji između zavoda za hitnu medicinu, domova zdravlja i bolnica, sukladno odluci osnivača.

Obiteljski liječnici okupljeni oko Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) donošenje takve odluke unaprijed ocjenjuju štetnom, posebno kad je riječ o kontinuitetu pružanja primarne zdravstvene zaštite te upozoravaju osnivače da se ne upuštaju u sklapanje takvih ugovora koji bi mogli imati ozbiljne posljedice na dostupnost primarne zdravstvene zaštite.

Jednosmjerna integracija

- Ministarstvo zdravstva nepotrebno gura funkcionalnu integraciju. Očito da se u Hrvatskoj zdravstveni sustav prilagođava onim područjima koja su slabije razvijena, bez namjere da ih se podigne na bolju razinu i uzmu u obzir ona područja koja su poput Istarske i Primorsko-goranske županije postigla dobar nivo zdravstvene zaštite. Ovako zamišljena funkcionalna integracija, naime, može dovesti i do nazadovanja zdravstvene zaštite i na ovim područjima jer je de facto zamišljena da popravi nedovršenu, ali jako skupu reformu hitne medicine u Hrvatskoj. Integracija je jednosmjerna što je loše, a prema njoj bolnica na određenom području, dom zdravlja i zavod za hitnu medicinu sklapaju ugovor o poslovnoj suradnji. Međutim, bolnica i dom zdravlja zavodu za hitnu medicinu stavljaju na raspolaganje svoje kadrove, prostor i opremu, pri čemu ta integracija ne ide u drugom smjeru te hitna pomoć nema obavezu pomoći bolnici i domu zdravlja ako im nešto zatreba. Službeno obrazloženje je da bi se tako podigla razina kvalitete pružanja hitne medicinske zaštite, no nije jasno kako bi to trebalo izgledati. Pretpostavljamo da u nedostatku tima 1 hitne medicine, tim 2 koji je bez liječnika, u slučaju hitne intervencije, dolazi do prve ordinacije u primarnoj, pokupi liječnika i odvede ga negdje da radi posao za koji nije stručno osposobljen i nema primjerena znanja. U tom istom trenutku taj liječnik kazneno odgovara zbog napuštanja radnog mjesta i uskraćivanja zdravstvene zaštite osiguranicima koje ima u skrbi, upozorava dr. Leonardo Bressan iz KoHOM-a PGŽ.

Kako dalje objašnjava Bressan, u ugovorima liječnika primarne zdravstvene zaštite točno je definirano mjesto rada, što znači da ih poslodavac ne može prema vlastitom nahođenju ustupiti drugom poslovnom subjektu.

Voda došla do grla

- Mi smo zakonom regulirana profesija koja radi ono što je njime predviđeno. Moje mišljenje je da se funkcionalna integracija forsira jer je u hitnoj medicini u Hrvatskoj voda došla do grla i nedostaje kadra. Sve je manje liječnika i sestara koje dolaze u taj sustav, a nije učinjeno ništa da se taj problem riješi, smatra Bressan koji rješavanje problema kadra u zavodima za hitnu medicinu vidi u edukaciji sestara i tehničara koji bi tako zamjenili liječnika.

I kada bi funkcionalna integracija i bila dvosmjerna, također ne bi riješila problem jer, kako to objašnjava Bressan, »hitnjak« koji bi došao u ordinaciju obiteljske medicine mijenjati kolegu koji je na godišnjem ili na bolovanju, ne bi se snašao u gomili administracije i rješavanja prava osiguranika koja se ostvaruju preko obiteljskog liječnika.

- Činjenica je da u našoj Županiji nema potrebe za funkcionalnom integracijom jer kod nas stvari ipak funkcioniraju u svim segmentima uključujući i naš Zavod za hitnu medicinu. Mi i bez ikakvih ugovora funkcionalnu integraciju imamo. Vjerujem da će sve županijske službe shvatiti da je funkcionalna integracija na našem području opasno zadiranje u sustav. Najprije iz razloga jer će liječnika i sestara biti sve manje, a integracijom će se opteretiti samo jedan dio sustava, i to onaj kroz koji prolazi najviše pacijenata, što bi moglo dovesti do njegovog kolapsa. Koncesionari i domski liječnici u PGŽ-u jasno su upozorili lokalnu administraciju da ne ulazi na sklisko područje funkcionalne integracije potpisavši i kuvertiravši otkaze naših ugovora. Ako se krene s takvim potezom bit ćemo prisiljeni predati naše otkaze, zaključuje Bressan.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.