Eno-gastro festival

WineRi 2018: 75 proizvođača predstavlja oko 300 vrsta vina

Ljiljana Hlača

Foto: R. BRMALJ

Foto: R. BRMALJ



RIJEKA Sve je spremno za još jedan Međunarodni eno-gastro festival WineRi 2018 što će se održati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka 20. i 21. travnja od 13 do 20 sati, najavili su jučer organizatori, inicijatori i partneri tog događaja.


Drugo izdanje WineRi, kako saznajemo, okupit će 75 izlagača koji će se predstaviti s oko 300 vrsta vina, ali i proizvođače koji će izložiti delicije poput pršuta, suhomesnatih proizvoda, sira, ulja, proizvoda od čokolade i mlijeka. Pripremljena su i edukativna predavanja. U svakom slučaju bit će to trenutak susreta vinara s, u prvom redu, ugostiteljima, restoraterima, zatim trgovcima, hotelijerima, ali i ljudima koji jednostavno vole ovo piće.


Inicijativa za ovakav festival dolazi upravo od samih proizvođača vina koji su iskazali interes da se predstave ovoj regiji koja je, po njihovom mišljenju, »djevičansko područje«: velikim dijelom i zbog toga što Kvarner bilježi porast dolazaka stranih gostiju (u ukupnom turističkom rezultatu sudjeluje s oko 20 posto), svoju gastroponudu bazira na autohtonim proizvodima te ima mnogo dobrih restorana pa je stoga i veliki potrošač ovakvih artikala.




Ove godine WineRi ima i humanitarnu notu; Sav prihod prikupljen od prodaje ulaznica donirat će se Udruzi roditelja djece s teškoćama u razvoju »Hoću – mogu«, a i izlagači će dati pokoji doprinos. 


– WineRi je manifestacija koja je nedostajala Rijeci i poklapa se u definiranju Rijeke kao destinacije koja postaje turistički zanimljiva, rekao je jučer riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.