Noć muzeja

Whiteheads i potomci Roberta Whiteheada u muzeju torpeda

Marinko Glavan

Želim pridonijeti, koliko god mogu, očuvanju baštine Grada Rijeke i moje obitelji, posebno kada je riječ o obnovi lansirne rampe za torpeda, rekao je Peter Whitehead



RIJEKA Whiteheads i Whiteheads obilježili su Noć muzeja u postavu Muzeja Grada Rijeke »Riječki torpedo – prvi na svijetu«, na Žabici.


Prvi su riječki bend, sastavljen od eminentnih glazbenika, na čelu s Davorom Toljom, a drugi, ni više ni manje, nego potomci Roberta Whiteheada, koji je zajedno s Giovannijem Lupisom u Rijeci prije više od stoljeća razvio jedno od najsofisticarinijih oružja u svijetu, koje se desetljećima proizvodilo u gradu na Rječini.


Mnogobrojni posjetitelji mogli su razgledati primjerke torpeda, žiroskopa, lansirnih cijevi i druge opreme vezane uz proizvodnju ovog ubojitog pomorskog oružja, uz projekcije na zidovima i druge sadržaje, a glavne zvijezde večeri bili su Whiteheadi.





Kako bend, koji je svojim nastupom podsjetio na najslavnije dane riječkog novog vala, ali i izveo nekoliko posve novih autorskih pjesama, tako i obitelj, na čelu s Peterom Whiteheadom, praunukom slavnog Roberta, koji je za ovu priliku s Bahama gdje inače živi doputovao u Rijeku.


– Oduševljen sam. U zadnjih dvije-tri godine nekoliko sam puta bio u Rijeci, a htio sam da i moja kćer upozna nasljeđe naše obitelji. Torpedo je jedan od najvećih svjetskih izuma, a koliko je dobar osnovni dizajn bio, pokazuje i činjenica da se, za razliku od automobila ili zrakoplova, koji su se uvelike promijenili u zadnjih stotinjak godina, otkad postoje, gotovo da i nije izmijenio. Želim pridonijeti, koliko god mogu, očuvanju baštine Grada Rijeke i moje obitelji, posebno kada je riječ o obnovi lansirne rampe za torpeda. Spreman sam dolaziti i učiniti sve što bude potrebno, jer vjerujem da je to značajan dio povijesti i nešto što će privući mnoge ljude u Rijeku, rekao je Whitehead.



On se prethodno sastao i s riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom, a tom prilikom je istaknuo kako je iznimno vezan za svoje obiteljsko nasljeđe, posebice uz torpedo te sve vezano za ime svoga pradjeda, koji je Rijeku smatrao svojim domom,  Peter Whitehead izrazio je i želju da postane hrvatskim državljaninom, ističući svoju sve veću povezanost s Rijekom i Hrvatskom.



Zaželjevši gostima dobrodošlicu u Rijeku, gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako je Rijeka posljednjih desetak godina ulaže znatne napore u razvoj grada kao turističke destinacije, a u sklopu projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020. godine posjetitelji će imati priliku bolje se upoznati s bogatom industrijskom povijesti Rijeke 18. i 19. stoljeća. Za taj veliki događaj Rijeka će pripremiti i veliki postav posvećen torpedu, a kako je kazao ravnatelj Ervin Dubrović, Muzej grada Rijeke ulaže napore u prikupljanje što obimnije građe vezane uz torpedo.