Vulkan Nova potpisala memorandum o suradnji s ruskim OCK-om

Hina



Vodeći hrvatski proizvođač palubne opreme, riječka tvrtka Vulkan Nova na Međunarodnom sajmu brodograđevne industrije Neva 2017. u Sankt Peterburgu potpisala je memorandum o suradnji s ruskim OCK-om (United shipbuilding cooperation), što joj otvara vrata svih ruskih brodogradilišta, a godišnje joj može donijeti između 1,5 i 2 milijuna eura.


»Do sada smo surađivali s dva brodogradilišta i uprihodovali oko milijun eura. Sporazum s OCK-om godišnje nam može donijeti između 1,5 i 2 milijuna eura«, istaknuo je Rajko Vukelić, direktor Vulkan Nove, specijalizirane za proizvodnju brodske opreme, industrijskih dizalica i postrojenja za unutarnji transport.


Vukelić je kazao da je rusko tržište specifično i da je stranim tvrtkama izuzetno teško doći do poslova u Rusiji posebice ako je naručitelj država.»Mi smo jedina tvrtka koja se bavi opremanjem brodova s kojima je OCK u Nevi potpisao memorandum o suradnji. U partnerstvu smo s lokalnom tvrtkom VMZ, u koju prebacujemo dio proizvodnje vitala i stezne opreme, čime su otvorena vrata za značajno povećanje plasmana i zajednički nastup na ruskom tržištu«, ističe Vukelić, dodajući da će se najsloženiji proizvodi i dalje raditi u Hrvatskoj.Sajam Neva, koji se održava od 19. do 22. rujna, pružio je mogućnost predstavljanja dijela proizvodnog programa hrvatskih tvrtki na tržištu brodograđevne industrije.

Na zajedničkom izložbenom prostoru Hrvatske gospodarske komore svoju proizvodnju predstavljaju brodogradilišta Brodosplit iz Splita, Uljanik iz Pule te proizvođači brodske opreme Vulkan Nova iz Rijeke, Inelteh iz Rijeke, Motortech iz Pule i tvrtka ACM-J.E.K. iz Zagreba. Direktor predstavništva HGK u Moskvi Jakov Despot upoznao je tvrtke izlagače s potencijalnim poslovnim partnerima te predstojećim planovima u Rusiji vezano uz brodogradnju. Upoznao ih je i s uslugama koje Predstavništvo pruža našim tvrtkama pri nastupu na tržištu Ruske Federacije.


»Hrvatska brodogradnja ima dugu i veliku tradiciju i izrazito je značajna industrijska grana najvećim dijelom orijentirana izvozu. Upravo su zato bitni nastupi na međunarodnim sajmovima«, rekla je tajnica Udruženja metaloprerađivačke industrije HGK Gordana Ribarić. Dodaje da ta industrijska grana značajno utječe na trgovinsku bilancu zemlje, na zaposlenost pa time i na čitavo gospodarstvo.Kako se navodi u priopćenju, sajam Neva dobra je uvertira hrvatskim tvrtkama za posjet hrvatskoga gospodarskog izaslanstva Ruskoj Federaciji, koje HGK organizira u sklopu službenog posjeta predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. Posjet je predviđen od 18. do 20. listopada 2017. godine, a Rusko-hrvatski gospodarski forum u suorganizaciji Hrvatske gospodarske komore i Trgovinsko-industrijske komore Ruske Federacije održat će se 17. listopada u Moskvi.U sklopu foruma održat će se prezentacije o uvjetima poslovanja na tržištima Rusije i Hrvatske s prikazom aktualnih trendova tržišta i bilateralni B2B sastanci hrvatskih i ruskih gospodarstvenika, zaključuje se u priopćenju.