Zabrinuti aktivisti Eko Kvarnera

Vukoša: Na Žurkovu pliva katran, a nitko ništa ne želi učiniti

Marinko Glavan

Već danima su na plažama masne naslage, a na moru mrlje, no direktor rafinerije izjavljuje da se ne zna odakle je došlo zagađenje, jer ne želi prihvatiti odgovornost, kaže Vukoša

KOSTRENA Članica Udruge i predsjednica Općinskog vijeća Kostrene Gordana Vukoša na konferenciji za novinare Eko Kvarnera se osvrnula na najnoviji niz incidenata u Rafineriji nafte Rijeka na Urinju, s naglaskom na zagađenje mora i obalnog pojasa u Kostreni, koje nadležne službe već danima ignoriraju. Da potkrijepi svoje tvrdnje Vukoša je na konferenciju donijela i uzorak žala s jedne od plaža, potpuno prekriven gustom, crnom, ljepljivom tvari čije porijeklo, doduše, službeno nije utvrđeno, ali je na prvi pogled jasno da je riječ o mazutu ili nečemu sličnom.  

  – Na Žurkovu pliva katran, a sva naša upozorenja inspekciji i drugim tijelima ostala su bez rezultata. Iz same rafinerije dobili smo dojavu o tretiranju agresivnim kemikalijama koje su ispuštene u more. Nastavni zavod za javno zdravstvo proveo je mikrobiološku analizu, umjesto da ispita prisutnost kemijskih tvari. Uz to, već danima su na plažama masne naslage, a na moru mrlje, no direktor rafinerije izjavljuje da se ne zna odakle je došlo zagađenje, jer ne želi prihvatiti odgovornost, kaže Vukoša, upozoravajući da su ekološki incidenti u rafineriji sve učestaliji, što je posljedica nedovoljnog ulaganja i održavanja pogona, iz čijih dotrajalih spremnika i instalacija kroz kraško tlo nafta i druge tvari konstantno cure u more.


  – Unatoč jasno vidljivim onečišćenjima plaža, koja su već uzrokovala iritacije kože i druge tegobe kod kupača, inspekcije i druge nadležne službe uvjeravaju nas da onečišćenja nema, rekla je Vukoša, koja od uprave Ine zahtijeva hitno ulaganje u sanaciju postrojenja.