Primorsko-goranski župan bez provedenog postupka javne nabave angažirao posrednika za poslove osiguranja županijske imovine

Vujićev rezon: O izboru osiguravatelja 92 županijske ustanove presudna riječ brokera

Robert Frank

Iako u Županiji tvrde da za odabir brokera nije potrebno provođenje postupka javne nabave, angažman zagrebačke tvrtke Distririsk isprovocirao je suprotne reakcije u Domu zdravlja PGŽ-a, čije je Upravno vijeće ravnatelju odbilo dati suglasnost za sklapanje Ugovora o posredovanju i savjetovaju u osiguranju 



Odluka primorsko-goranskog župana Vidoja Vujića da u zadnjim mjesecima svog mandata za brokerske usluge kod sklapanja polica osiguranja angažira zagrebačku tvrtku Distririsk izazvala je brojna protivljenja ravnatelja, direktora ili upravnih vijeća pravnih osoba kojima je PGŽ (su)vlasnik ili (su)osnivač. Otpori su rezultat netransparentnosti posla i odabira brokerske kuće kojoj se, temeljem angažmana za PGŽ i to bez prethodno obavljenog postupka javne nabave kroz javni ili barem pozivni natječaj, osigurava ulazak u iznimno profitabilan posao.


Za razliku od PGŽ-a, Istarska županija za angažiranje brokera raspisala je javni natječaj. I konkurencija Distririsku, poput vjerojatno najpoznatije i najjače tvrtke u toj branši, zagrebačkog Greca JLT Croatia, smatra da je angažman Distririska sporan te da nije proveden u predviđenoj proceduri koja zahtjeva javni natječaj.   

Kaurinu ništa sporno


Voditelj regionalnog ureda Rijeka tvrtke Greco JLT Croatia Predrag Blečić ne skriva iznenađenje, razočaranje, ali i otvaranje sumnji u izbor upravo Distririska, pri čemu nikome iz kruga tvrtki koje se bave brokerskim poslovima nije omogućeno da ponudi svoje usluge, znanje i modele osiguranja koji bi trebali rezultirati racionalizacijom dijela financijskog poslovanja ustanova u vlasništvu PGŽ-a. 



 Župan Vidoje Vujić tvrdi kako je PGŽ morala angažirati brokera s obzirom »da su u osiguravajućim kućama profesionalci, a u Županiji laici oko poslova osiguranja«. 




   »Trebao nam je konzultant poput Distrriska koji ima dugogodišnje iskustvo. Oni će nam omogućiti niže cijene premija osiguranja, ali i bolje uvjete i pokrivenost. Ne želim ponavljati dosadašnje greške u mandatu mog prethodnika kad se neke stvari koje su se trebale uopće nisu osiguravale, neke su se osiguravale krivo, a neke, isti objekti naprimjer, po nekoliko puta«, kaže Vujić. 


   Ako sumnja, kako sam kaže, da je u mandatu župana Zlatka Komadine bilo sklapanja štetnih ugovora, pitali smo ga hoće li to prijaviti policiji ili državnom odvjetništvu. Odgovor Vidoja Vujića nismo dobili. 


   Iako Vujić tvrdi da će police osiguranja nakon angažiranja Distririska biti jeftinije, predstavnici dvije osiguravauće kuće s kojima smo razgovarali u to sumnjaju. Objašnjavaju da će sada u svoju ponudu morati dodatno uračunati brokersku proviziju čak i do 20 posto, za koliko bi i police mogle poskupjeti. 


   »Možda neke police i uspiju biti nešto jeftinije, ali generalno je to teško moguće. Zbog krize svi već unaprijed smanjujemo bilo kakvu dobit samo da dobijemo posao oko polica osiguranja, koje ćemo ubuduće, međutim, morati opterećivati visokom brokerskom provizijom«, kažu naši sugovornici. 


   Pročelnica Branka Ivandić tvrdi suprotno. »Popravit ćemo uvjete kod osiguranja. Neke stvari su dosad bile loše ugovorene i nepokrivene. Uvest ćemo reda«, kaže Ivandić. 



 


  »Netko bi u Županiji trebao objasniti zašto se baš s njima sklopio ugovor o savjetovanju i posredovanju. Pritom želim skrenuti pozornost na činjenicu da je novim Zakonom o javnoj nabavi, čija je primjena započela 1. siječnja 2012. godine, djelatnost posrednika u osiguranju izostavljena iz izuzeća od javne nabave. Stoga proizlazi da je Distririsk ušao u pravni odnos s PGŽ-om bez raspisivanja potrebnog javnog ili pozivnog natječaja«, kaže Blečić. 


   Prema mišljenju direktora Distririska Zorana Kaurina, djelatnost posredovanja u osiguranju je izuzeta iz obveze raspisivanja postupka javne nabave, tako da je, tvrdi, angažman njegove tvrtke u PGŽ u potpunosti legalan i legitiman. 


   Namjera župana Vujića da se po svaku cijenu angažira Distririsk kod nekih županijskih ustanova isprovocirala je sasvim suprotne reakcije što se može zaključiti iz slučaja Doma Zdravlja PGŽ, čije je Upravno vijeće ravnatelju odbilo dati suglasnost za sklapanje Ugovora o posredovanju i savjetovaju u osiguranju. Stoga je župan Vujić odmah, očito u znak upozorenja svima koji bi se mogli suprostavljati angažmanu Distririska, raspustio Upravno vijeće i tako ostalim direktorima i ravnateljima poslao poruku.   

Priprema tendera


Donedavna predsjednica Upravnog vijeća Doma Zdravlja PGŽ-a, saborska zastupnica HNS-a Nada Turina Đurić kaže da se to tijelo zbog netransparentnosti odabira Distririska i nametanja te tvrtke kao brokera čija se usluga po svaku cijenu mora koristiti većinom glasova odlučilo suprostaviti naputku vrha Županije i Vidoja Vujića. 


   »Smijenjeno Upravno vijeće Doma zdravlja se većinom glasova odlučilo suzdržati od davanja ovlaštenja trećoj osobi, brokerskoj kući Distririsk, za posredovanje u ugovaranju osiguranja. Nije nam se činio dovoljno argumentiran prijedlog Županije da se to učini. Naime, svi smo se složili da treba ići s objedinjenom nabavom, ali da bi to trebala odraditi Županija, a ne brokerska kuća. Jednostavno, sve bi ustanove PGŽ-a trebale dostaviti popis svojih potreba, a Upravni odjel PGŽ-a za imovinu bi trebao izraditi jedinstveni tender i ići u postupak javne nabave. Stvarno ne vidim razloga da se u to uvlače brokerske tvrtke, osim pokušaja da se ‘legalno’ izvlače provizije. Ako Upravni odjel PGŽ-a za imovinu ima problema sa stručnim sastavljanjem tendera takve nabave, slažem se da mogu angažirati struku koja će im to pripremiti, ali ne vidim razloga da kroz sve buduće godine osiguravanja takvim ugovorom hranimo brokerske kuće. Osim toga, Dom zdravlja je i do sada usluge osiguranja nabavljao putem javne nabave i u par godina izdaci su za osiguranje značajno smanjeni. Naprosto, tržište i konkurencija je učinila svoje«, kaže Nada Turina Đurić.   

Objedinjeni natječaj


Prema našim informacijama, PGŽ je angažirao Distririsk gotovo pa na neviđeno, što nam je objasnila i pročelnica Upravnog odjela PGŽ-a za imovinu Branka Ivandić. 



 Župan Vidoje Vujić, isto kao i pročelnica Branka Ivandić, kaže da će Distririsk sve poslove za PGŽ i pravne osobe kojima je PGŽ (su)vlasnik ili (su)osnivač obavljati potpuno besplatno, što je eksplicitno navedeno u Nalogu, dokumentu koji prethodi Ugovoru o posredovanju i savjetovanju u osiguranju. 


   U članku 5. jednog takvog Ugovora koji je u našem posjedu, piše da »posredniku za usluge posredovanja pri sklapanju Ugovora o osiguranju pripada posrednička provizija iz premije ugovorenih i uplaćenih osiguranja koju ugovara s osiguravajućom kućom i koja nije predmet ugovora«, iz čega jasno proizlazi da osiguravajuće kuće Distririsku plaćaju brokersku proviziju. 


   U nastavku piše da »za usluge pružanja stručnih savjeta izvan sklopljenih ugovora o posredovanju posrednik, Distririsk, i klijent, Dom Zdravlja PGŽ, dogovorno određuju naknadu«. 


   To znači da osim posredničke, brokerske provizije koju naplaćuje od osiguravajućih društava, Distririsk ipak ima pravo određene vrste usluga naplatiti od, u ovom slučaju, Doma Zdravlja. Premda i župan Vujić i pročelnica Ivandić kažu da su sve usluge Distririska prema PGŽ-u i njenim ustanovama besplatne te da zato nema obveze raspisa javnog natječaja, neke se usluge ipak mogu naplaćivati. 


   Iz Distririska kažu da ukoliko je PGŽ-u potrebna neka druga usluga, koja nije striktno navedena u Nalogu, a koju je posrednik u osiguranju ovlašten obavljati sukladno zakonu, tada postoji mogućnost da se ta usluga PGŽ-u naplati.



   »Ta nam se tvrtka sama obratila. Ponudili su svoje usluge, mi smo proučili ono što oni nude i angažirali ih. S obzirom da za angažman brokerskih tvrtki, što nam je potvrdilo i Ministarstvo gosodarstva, nije potreban javni natječaj, dogovorili smo se direktno«, kaže Ivandić. 


   Župan Vujić kaže da ni ne zna koja je ta firma, ne zna tko je vlasnik, ni sa kim oko toga nije se upoznavao, a još manje razgovarao. 


   Razlog za uvođenje brokera poput Distririska u poslove osiguranja Branka Ivandić objasnila je njihovom pomoći kod analize trenutnog stanja i pripreme tendera za sklapanje novih polica. Objasnila je i da se već u prvom mjesecu ove godine, temeljem objedinjene javne nabave za 92 pravne osobe u kojima je PGŽ (su)vlasnik ili (su)osnivač, očekuje raspisivanje javnog natječaja za odabir osiguravajuće kuće, po svoj prilici samo jedne, s kojom će se sklapati police osiguranja. Cjelokupni posao pripreme natječaja, uz doradu materijala i evaluaciju ponuda osiguravajućih kuća, za PGŽ će obavljati Distririsk. Ta tvrtka, naime, za PGŽ i pravne osobe u kojima je PGŽ (su)vlasnik ili (su)osnivač, obavlja poslove njihovog savjetovanja, provođenja analize postojećih rizika, pruža pomoć u pripremi natječajne dokumentacije za javnu nabavu usluga osiguranja, pruža stručnu pomoć u procesu prijave, obrade i naplate šteta, posreduje u sklapanju drugih polica osiguranja. 


   No Distririsk, kojeg je PGŽ izabrala, a da župan Vujić kaže da nikad u životu nije čuo za njihovu konkurenciju, uslugu će naplaćivati od osiguravajućih kuća. Provizija koju će Distririsk naplaćivati odabranoj ili odabranim osiguravajućim kućama, može iznositi i do 20 posto od premije police osiguranja! Iz Distririska, međutim, ne žele dati precizan podatak o svojim provizijama.   

Vrsta angažmana


»Provizije su različite, ovise o vrstama osiguranja te predstavljaju poslovnu tajnu«, kaže direktor Zoran Kaurin.


   Odgovor nismo dobili ni na pitanje o vrsti angažmana koji je Distririsk dogovorio s PGŽ-om, ni koju će vrstu poslova obavljati ni na koji način i u kojem razdoblju. 


   »Ovo pitanje spada u domenu poslovne tajne i nismo u mogućnosti odgovoriti na njega bez odobrenja klijenta. Svi poslovi za koje je Distririsk angažiran navedeni su u ovlaštenju koje mu je klijent dao«, odgovorio je Kaurin.