Nekvalitetna obnova

Vrtić Turnić temeljito obnovljen ljetos, ali sanirani krov – opet prokišnjava

Ingrid Šestan Kučić

Foto: Vrtić Turnić

Foto: Vrtić Turnić

Svega pet mjeseci nakon završetka obnove vrtić Turnić već drugi put prokišnjava, a predstavnici izvođača ponovo su obišli objekt i utvrdili da je potrebno obaviti obuhvatniju sanaciju koju će hitno provesti



RIJEKA Iako je vrtić Turnić prošlog ljeta obnovljen, krov nije izdržao obilnu kišu pa je u utorak došlo do prokišnjavanja, zbog čega je dio djece raspoređen u druge prostorije tog objekta. Prema riječima ravnateljice Dječjeg vrtića Rijeka Davorke Guštin, vrtić Turnić poduzeo je sve mjere da se za djecu stvore najbolji uvjeti, te da ih se udalji iz prostorija u kojima je došlo do prokišnjavanja.


U vrtiću su predstavnici Grada Rijeke, kao osnivači, odmah napravili izvid te su utvrdili da je došlo do prokišnjavanja ravnog krova, što se dogodilo i početkom ove godine, te je izvođač radova već intervenirao i izvršio određene popravke na krovu. Ti su popravci, kažu u gradu, očito izvedeni nedovoljno kvalitetno ili u nedovoljnom obuhvatu te je izvođač radova ponovno pozvan na saniranje krova.


– Predstavnici izvođača odmah su ponovno obišli objekt i utvrdili da je potrebno obaviti obuhvatniju sanaciju, na znatno većoj površini i obradom pojedinih detalja gdje su na određenim spojnim dijelovima hidroizolacije utvrđeni mogući uzroci prokišnjavanja.




Kvalitetnu i detaljnu sanaciju moguće je provesti u trenutku kada se za to stvore potrebni uvjeti, dakle po prestanku oborina, a što je za očekivati u prvim danima idućeg tjedna. Nakon dovršetka sanacije ravnog krova, izvođač radova će u dane vikenda, kada vrtić ne radi, obojiti zidove i obaviti kompletnu sanaciju oštećene boje od prokišnjavanja – kažu u Gradu.


Radove na energetskoj obnovi tog objekta lani je izvodila tvrtka Gradel d.o.o. iz Velike Gorice, a ukupna vrijednost radova iznosila je milijun i 70 tisuća kuna. Tim su sredstvima izvedeni radovi obnove fasade izvedbom fasadnog ETICS sustava od 8 cm mineralne vune te završnog sloja od silikatne žbuke. Napravljena je zamjena kompletne vanjske stolarije te su obrađene unutarnje špalete oko novopostavljenih prozora.


Postavljena je toplinska izolacija na krovnim kućicama, a postavljena je i nova hidroizolacija od PVC membrane na cijeloj površini ravnog krova, te novi opšavni limovi krova. Zamijenjeni su svi horizontalni i vertikalni oluci, a radovi su trajali od lipnja do rujna. Energetsku obnovu vrtića sufinancirao je Europski fond za regionalni razvoj putem Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 63 posto procijenjene ukupne investicije, odnosno opravdanih troškova energetske obnove.