Inicijativa građana

Vrijeme je da narod kaže dosta: Prosvjed u Zagrebu 1. listopada protiv ”daljnje devastacije Hrvatske”

Andrej Petrak



RIJEKA – Inicijativa građana koja je organizirala prosvjed protiv uvođenja poreza na nekretnine u Rijeci ove nedjelje, 1. listopada, isto će učiniti i u Zagrebu. Na velikom građanskom prosvjedu koji će, najavljuju, biti održan u 14 sati na Trgu bana Jelačića žele, kažu, demokratskim putem, ustavno zajamčenim pravom neposrednog odlučivanja spriječiti Vladu i Sabor u daljnjoj devastaciji Hrvatske, kao i sumanutom uvođenju novih nameta, poreza i poskupljenja.


– Vrijeme je da narod kaže dosta, i vrijeme je da narod počne prakticirati demokraciju i ostvari pravo na neposredno odlučivanje koje mu je Ustavom omogućeno, a prvi korak ka tome je masovni prosvjed. Po Ustavu RH vlast pripada narodu i narod odlučuje što želi, ali Vlada svojim ponašanjem direktno ugrožava milijun ljudi, a neposredno sve nas. Svojom politikom otjerala je na stotine tisuća mladih, na desetke tisuća intelektualnih osoba. Uništavaju i devastiraju Hrvatsku uzduž i poprijeko. Plitvicama plutaju fekalije, grade odlagališta i štetne tvornice i pogone blizu izvorišta vode, rasprodaju nam zemlju, daju izvore i vodu u koncesije, iselili su Slavoniju i Liku, a mi želimo reći dosta, porčuju organizatori Edin Ajanović, Aleksandra Hajdin i Maja Arbanas.


Upozoravaju na milijarde nestale u privatizaciji i pretvorbi, afera s milijunskim iznosima, te na najave uvođenja novih poreza, od poreza na nekretnine, od kojeg se sad naizgled odustalo, preko poreza na stare aute, do poreza na nekretnine i građevinske rente te pitaju: »Odakle da građani to plate«?.