Bolnica Kantrida

Vrijedna donacija Dječjoj onkologiji: ACI donirao dva monitora za nadzor životnih funkcija

Biljana Savić

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić



RIJEKA Zahvaljujući Upravi tvrtke ACI d.d. Odjel za hematologiju i onkologiju Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka bogatiji je za 60 tisuća kuna vrijedna dva monitora za nadzor životnih funkcija.


Izvrsni aparati


– Ovi su aparati namijenjeni radu dnevne bolnice, a služe za izvrstan, točan prikaz najvažnijih životnih funkcija poput disanja i rada srca hematološko-onkoloških bolesnika i sigurno doprinose izvrsnom nadzoru bolesnika koji primaju kemoterapiju. Uvijek rado podsjetim da je naša dječja onkologija najvećim dijelom izgrađena iz donacijskih sredstava građana cijele Hrvatske, Uprva ACI-ja sama nas je posjetila i izrazila želju da nam pomogne, pa smo u dogovoru s njima odabrali dva monitora za nadzor životnih funkcija, pojasnila je za   svečanosti donacije u Dječoj bolnici na Kantridi pročelnica Odjela hematologije i onkologije prof. dr. Jelena Roganović i, zahvalivši se, izrazila nadu da je to samo početak druženja s tvrtkom ACI. Ravnatelj riječkog kliničkog bolničkog centra prof. dr. Rijeka Davor Štimac podsjetio je na preseljenje dječje bolnice na Sušak.

– Ideja je da ove prostore u kojima se sada nalazimo na Kantridi, a koje planiramo napustiti za tri godine, obogaćujemo opremom koja transportabilna i koja će predstavljati opremu nove bolnice na Sušaku. Vrlo brzo kreće početak izgradnja nove bolnice na Sušaku koja bi trebala biti gotova u roku od tri godine, što znači da u ovom razdoblju moramo na neki način održavati i ove prostore i opremu, a ne u zidove, a sva oprema koja se u međuvremenu nabavi bit će prenesena u novu bolnicu. Do tada želimo da putem donacija i na način na koji mi kao Uprava možemo pomoći ova bolnica izdrži još ove tri godine na lokalitetu Kantrida – kazao je prof. dr. Štimac i izrazio uvjerenje da će u budućoj bolnici zaštita djece u smislu prostora biti značajno ljepša i ugodnija te da su u brizi za djecu glavni i najvažniji ljudi.


– Mi u ovom trenutku pokušavamo pružiti kroz ruke naših stručnjaka najbolju moguću zaštitu. A čeka nas nova bolnica s najsuvremenijom opremom, koja se, rekao bih, već sada kompletira – kazao je ravnatelj riječkog KBC-a.


Sitnica, ali potrebna


U ime tvrtke ACI na svečanoj primopredaji donacije bili su predsjednik Uprave ACI-ja Kristijan Pavić i član Uprave Juraj Bukša. – Izuzetno nam je drago da smo iako malom donacijom, jer ona je, vjerujem, u odnosu na potrebe koje ova klinika ima, simbolična, pridonijeli da pomognemo djeci kojoj je pomoć potrebna, ali i ljudima koji ovdje rade. Kolega i ja smo prvenstveno roditelji i možemo zamisliti što znači imati dijete u ovako teškim trenucima, svaka pomoć koju možemo mi dati je mala sitnica. Prije svega smo roditelji i to je bio motiv da, naravno, u dogovoru s predstavnicima Klinike za pedijatriju doniramo ono što je najpotrebnije – kazao je Kristijan Pavić.