Snažan rast

Vrhunac epidemije i u Primorsko goranskoj županiji: Oboljelih od gripe čak 20 puta više nego lani!

Barbara Čalušić

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

U našoj županiji protiv gripe cijepljeno je 21.000 ljudi, a dosad je od posljedica ove opasne bolesti umrla jedna osoba



RIJEKA Broj oboljelih od gripe u ovoj je sezoni u Primorsko-goranskoj županiji gotovo dvadeset puta veći nego lani u isto vrijeme. Također, protekli je tjedan i u PGŽ-u zabilježen najveći broj novooboljelih od gripe u ovoj sezoni.


Iz ordinacija obiteljske medicine u Epidemiološkom odjelu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a pristiglo je sveukupno 669 prijava novih slučajeva zaraze gripom. Sveukupno je u ovoj sezoni tako zabilježeno 1.987 slučajeva gripe, a da se radi o velikom broju oboljelih svjedoči i podatak da je prošle godine u ovo vrijeme u PGŽ-u bilo svega 113 prijavljenih slučajeva gripe.


Rizične skupine


– Protekli je tjedan bio tjedan s najviše zabilježenih novih slučajeva dosad. Najviše oboljelih, kao i uvijek je u dobnoj skupini od 30 do 64 godine, dakle u radnoj skupini. Gripa je nepredvidljiva, tako da je teško konkretno reći je li dosegnula svoj vrhunac. O tome ćemo moći govoriti kad broj novih slučajeva počne opadati. Razlog zbog kojeg je ove godine zabilježen veći broj slučajeva može se objasniti činjenicom da do većeg broja slučajeva gripe dolazi onda se kad cirkulirajući i cjepivi soj manje preklapaju, kaže voditeljica Epidemiološkog odjela u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Danijela Lakošeljac.




Dosad je od posljedica gripe u našoj županiji umrla jedna osoba dok je u cijeloj Hrvatskoj gripa odnijela živote 12 osoba među kojima je zasad potvrđena i jedna smrt djeteta u Splitu. Također, sumnja se da je još jedno dijete u Splitu umrlo od posljedica gripe.


Stručnjaci ovu sezonu gripe uspoređuju s onom pandemijskom 2009. godine te očekuju velik broj oboljelih kojih je u ovom trenutku tridesetak tisuća. Očekuje se i povećana smrtnost u odnosu na prošle sezone. U prosjeku godišnje u Hrvatskoj od gripe umire desetak osoba.


Liječnici smatraju da su se u ovoj sezoni gripe poklopila tri rizična faktora koja su povećavala opseg epidemije i učinila je dodatno opasnom. U prvom redu to je pojava novog soja virusa gripe tipa A, soja Bolzano koji je zamijenio virus soja Hong Kong koji je kolao početkom sezone. Tu je izrazito hladna zima koja ugrožava kardiovaskularne kronične bolesnike zaražene gripom, a svemu treba pribrojiti lošu procijepljenost opće populacije.


Prevencija zaraze


– Ove smo godine potrošili sve naručene doze cjepiva te je u PGŽ-u procijepljeno 21.000 osoba. Cijepiti se protiv gripe može i dalje, no u ovom trenutku postavlja se pitanje efikasnosti cjepiva protiv gripe, s obzirom na to da proces imunizacije traje od tri do četiri tjedna, dodaje dr. Lakošeljac.


Na razini cijele države cijepilo se oko šest posto građana, a epidemiolozi preporučuju da bi se protiv gripe trebala cijepiti petina stanovnika.Jedan od načina prevencije zaraze gripom je izbjegavanje mjesta na kojima se okuplja veći broj ljudi. Gripa se širi kapljičnim putem, direktnim i indirektnim kontaktom, a opće mjere zaštite od zaraze se sastoje u izbjegavanju bliskih kontakata s bolesnim osobama, često pranje ruku vodom i sapunom, osobito nakon kihanja, kašljanja te često prozračivanje prostorija.

Gripa je bolest koja ako se ne liječi može imati ozbiljne komplikacije i kod zdravih osoba koje se u pravilu ne trebaju preventivno cijepiti. Najbolji lijek protiv gripe je mirovanje, uzimanje lijekova za snižavanje temperature i puno tekućine.