Upozoravaju na probleme

Vozači Autotroleja nisu zaustavili autobuse zbog štrajka, imaju drugačiji oblik prosvjeda

Hina



Sindikat prometa i veza i Udruga sindikata vozača i prometnih radnika u petak u 10 sati započeli su desetominutni štrajk upozorenja, krenuvši u prosvjednoj koloni s 30-tak autobusa od Zagrebačkog velesajma do Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.


Sindikati organiziraju štrajk upozorenja od 10 sati do 10,10 sati u gradskom, županijskom i međužupanijskom prijevozu diljem zemlje, tražeći povećanje plaća kroz sklapanje granskog kolektivnog ugovora te donošenje Pravilnika o obavljanju javno linijskog prijevoza putnika.


Traže i uvođenje statusa službene osobe za vozače autobusa, kako bi ih se zaštitilo od svakodnevnih napada, vrijeđanja i maltretiranja.




Vozači riječkog Autotroleja neće obaustaviti vožnje, već su se odlučili na drugačiji oblik prosvjeda.


“23. kolovoza pokreće se štrajk upozorenja vozača autobusa u čitavoj hrvatskoj tako su se tome štrajku priključili i vozači autobusa KD Autotrolej. Želja nam je skrenuti pozornost javnosti na nas te upozoriti na probleme niskih plaća i loših uvjeta rada zbog nedostatka vozača. Posao vozača autobusa jedan je od najstresnijih i najodgovornijih poslova. Osim što morate paziti na promet, ljude i vozila koji se nalaze oko vas imate  veliku odgovornost za putnike koji se nalaze unutar vozila kojim upravljate.


U nedostatku vozača poslodavci su primorani radi održavanja voznog reda zahtjevati od vozača da rade prkovremeno. Prekovremeni rad i nije tako loš jer se na taj način svakako mogu poboljšati primanja,ali konstantan prekovremeni rad dovodi do iscrpljivanja i zasićenosti pa se time pogoršavaju uvjeti rada. Zato je potrebno povisiti plaće vozača kako nebi odlazili na neka druga manje stresna i bolje plaćena radna mjesta te zaposliti dovoljan broj vozača kako bi se mogao održavati vozni red te prekovremeni rad sveo na minimum.


Sve je to dio problema s kojim se susreću vozači autobusa. Da ne spominjemo verbalne pa čak i poneki fizički napad od strane putnika.


Svjesni i odgovorni kao i uvjek vozači autobusa u KD Autorolej uz pomoć sindikata Primorsko goranskih komunalaca osmislili su način na koji će umjesto obustavljanja vožnje sudjelovati u štrajku upozorenja, a to je da će 23. Kolovoza na svim svojim vozilima imati istaknut natpis „štrajk“ na taj način skrenuti ćemo pozornost javnosti, ali nećemo ometati promet u gradu niti oštetiti naše korisnike za uslugu prijevoza našim ne dolaskom.


Putnici naši korisnici jako dobro znaju što znači kada autobus ne dođe zbog nedostatka vozača ili kada se neka linija doslovno ukine iz istog razloga. Upravo radi toga i radi radova koji su u samome centru grada pa su gužve svakodnevene, a vozači autobusa to najbolje znaju jednostavno ne žele svoje sugrađane prisiljavati da čekaju koji sat duže. Očekujemo i potporu naših sugrađana. Zato će štrajk upozorenja s naše strane proteći mirno i dostojansveno samo s natpisom štrajk. Smatramo da nema potrebe pokazivati mišiće i ako bi smo to mogli vrlo lako. Za sada je ovo sasvim dovoljno tko zna možda u budućnosi bude potrebno posegnuti za nekim drugim mjerama”, navodi u svom priopćenju predsjednik SPGK-a Alen Bartulac.