Apel za dijalog

Volonteri: Lokalne zajednice ne poštuju Zakon o zaštiti životinja i ne srame se toga

Andrej Petrak

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin



Gradska uprava Rijeke, kao i lokalne samouprave u okolici ne poštuju zakonske odredbe Zakona o zaštiti životinja pa time padaju na etičkim pitanjima, ali i pitanjima kulture jedne zajednice u širem smislu, upozorila je Dina Dehni Sow u ime građana volontera koji pokušavaju pomoći napuštenim životinjama na konferenciji za novinare, organiziranoj kako bi se uputio apel vodećim ljudima lokalnih zajednica da se otvori dijalog i počne provoditi zakon.


– Koliko je naša Europska prijestolnica kulture zaista kulturna? Ako uzmemo u obzir da kultura nije samo organizacija kulturno-umjetničkih manifestacija, već da je kultura i način na koji živimo, onda ova naša prijestolnica nije zaista kulturna. Ako način na koji živimo ubraja, između ostalog, i temeljnu pretpostavku o provođenju zakona, tu Uprava našega grada pada na testu kulture. Razlog je što ista jednostavno ne poštuje zakonske odredbe koje je dužna izvršavati – rekla je Dina Dehni Sow.


Među zakonskim obvezama nabraja osnivanje skloništa za životinje, provođenje zbrinjavanja napuštenih i izgubljenih životinja, organiziranje informacijskog centra za napuštene i izgubljene životinje, te provođenje edukacije i podizanje svijesti javnosti o potrebi odgovornog vlasništva nad kućnim ljubimcima. Volonteri koji skrbe o životinjama, dodaje Dehni Sow, prije godinu dana inicirali su sastanak s predstavnicima Gradske uprave o ovim problemima, a kad im je godinu poslije poslan upit o konkretno učinjenom, njihov odgovor kompletno je izostao. Bez odgovora ostala je i inicijativa profesora i učenika Škole za primijenjenu umjetnost koji su od Grada, napominje Sow, tražili pomoć u materijalu, kako bi gradili kućice za pse u Azilu Društva za zaštitu životinja Rijeka.


Podrška građana




– Nemaju što reći jer ništa nisu učinili. Jednostavno, Zakon o zaštiti životinja ne poštuju i toga se ne srame. Usprkos pokušajima volontera da ih potaknu na suradnju i nuđenje pomoći Prijatelja životinja iz Zagreba, nije učinjeno ništa ili je učinjeno poražavajuće malo, kao što je manjkavi ugovor s Vetarinarskom stanicom Rijeka, umjesto vlastitog skloništa, info centra i svega ostaloga – rekla je Dehni Sow.


Upozorava da su volonteri na izmaku snaga pokušavajući pomoći, u sve goroj situaciji s napuštenim životinjama, obavljajući poslove koje je dužna obavljati jedinica lokalne samouprave u suradnji s policijom i veterinarskom inspekcijom. Predsjednik Prijatelja životinja Luka Oman ponovio je svoj poziv lokalnim samoupravama na suradnju i pomoć.


– U Rijeci imamo veliku podršku i pomoć građana i volontera. Ispada da svi žele pomoći, a situacija je alarmantna i još čekamo poziv na sastanak u Gradu Rijeci. Situacija u Rijeci i okolici, nažalost, nije se popravila, za razliku od velikih pomaka učinjenih u Zagrebu, Čakovcu, Osijeku i drugim sredinama. Ovdje udruge i dalje rade posao lokalne zajednice koja je dužna ispuniti zakonske obveze. Obavljaju veliki posao i na tome im treba zahvaliti, a ne ignorirati – rekao je Oman.


Opstrukcije komunalaca


Jedino registrirano sklonište za životinje, uz ono u Crikvenici, jest sklonište u Liču Veterinarske stanice Rijeka, koje u 10 boksova može smjestiti 80 pasa, uz poseban smještaj za štence. Voditeljica Liča dr. Milka Miljanović rekla je da je u prošloj godini u sklonište primljeno 256 pasa, od čega je njih 156 udomljeno.


– Svi napušteni psi bez mikročipa za koje naša higijeničarska služba izađe na teren bit će u Liču zbrinuti, evidentirani, čipirani i sterilizirani. Svi podaci su transparentni. U azilu još imamo pasa iz 2012. i sljedećih godina koji nisu udomljeni. Ono što nam treba jesu udomitelji, a udruge nam pomažu dok se štenci ne udome. Radimo isključivo po direktivi komunalnih redara, a 20 lokalnih samouprava s kojima imamo potpisan ugovor plaćaju nam samo za pse za koje su zvali na intervenciju. Grad Rijeka daje nam sredstva koja imaj, Županija se oglušila oko plaćanja, a jedina lokalna samouprava koja plaća čipiranje i sterilizaciju pasa jest Općina Viškovo. Kako bi pripomogli boravak pasa koji su kod nas, otvorili smo hotel za pse – objasnila je dr. Miljanović.


Dina Dehni Sow upozorila je da komunalni redari često pokušavaju opstruirati pozive građana oko napuštenih pasa, navodeći da higijeničarska služba ne radi, iako su aktivni 24 sata 7 dana u tjednu, a to je preduvjet da psi mogu biti zbrinuti u skloništu u Liču. Aleksandra Pleša iz Udruge Kira rekla je da komunalni redari često ni ne žele obaviti svoj posao pa sve pada na pleća volontera dobrog srca. Predsjednica Društva za zaštitu životinja Rijeka Zdenka Jelovčan upozorila je na problem nekažnjenog zlostavljanja životinja, a pozvala je građane i tvrtke na pomoć pri adaptaciji njihova azila, kako bi se ostvarili uvjeti da postane registrirano sklonište. Najavila je da će tražiti zabranu držanja pasa na lancu u Rijeci i okolici, po uzoru na Zagreb, a da se najesen nastavljaju njihove edukativne radionice Male tajne za sretne njuške, po vrtićima i školama, koje je ove godine u tri mjeseca pohađalo više od 500 djece. Luka Oman završno je ocijenio da je ono što se događa s napuštenim životinjama velika sramota za cijelo društvo te pozvao da se konačno počne konkretno djelovati.