Dobra vijest za vlasnike pasa

Vojna plaža Mikulova kava u Kostreni uređena u plažu za pse

Barbara Čalušić

Kućni ljubimci i njihovi vlasnici već uživaju na »svojoj« plaži / Foto S. DRECHSLER

Kućni ljubimci i njihovi vlasnici već uživaju na »svojoj« plaži / Foto S. DRECHSLER

Mikulova kava jedna je od prostranijih plaža u Kostreni, a zbog prirodne izoliranosti učinila se kao idealna plaža na kojoj psi neće moći prilaziti ostalim kupačima i plažama



KOSTRENA Nakon Kantride i Brajdice, vlasnici pasa dobili su još jednu plažu na kojoj ljeti mogu slobodno uživati u kupanju sa svojim ljubimcima. Riječ je o kostrenskoj plaži Mikulova kava, među Riječanima puno poznatijoj pod imenom Vojna plaža, koja je pretvaranjem u plažu za pse postala najveća takva plaža na širem riječkom području.


Naime, Mikulova kava jedna je od prostranijih plaža u Kostreni, a zbog svoje prirodne izoliranosti i činjenice da se sam obalni put nalazi znatno više od razine same plaže, učinila se kao idealna plaža na kojoj psi neće moći prilaziti ostalim kupačima i plažama.


Zanimljivo je i da je Mikulova kava izabrana za plažu za pse pravim malim referendumom. Tako je na prijedlog Turističke zajednice Kostrene i Komunalnog društva Kostrena Općina Kostrena na svojim web stranicama u travnju ove godine objavila anketu kojom poziva građane da iznesu svoje mišljenje o plaži u Kostreni koja bi bila namijenjena kupačima koji u Kostrenu na kupanje dolaze sa svojim kućnim ljubimcima. U anketi je sudjelovalo nešto manje od pedeset glasača i velik broj pohvalio je samu ideju i lokaciju dok se protiv lokacije Mikulova kava izjasnilo tek nekoliko gradana.




Volja većine je ispoštovana koncem lipnja kad je na plaži postavljena sva potrebna oprema, a uskoro bi, kako najavljuje direktorica TZ Kostrene Sandra Svetić, trebale biti postavljene i table kojima će sama plaža biti i označena kao plaža za pse.


– Na plažu su postavljene dvije fido-kante s vrećicama, izrađena je prečka za vezanje pasa i instaliran tuš sa špinom kako bi vlasnici kućnih ljubimaca mogli istuširati svog psa nakon kupanja. Na prilaznim stepenicama postavljena su i dvoja željezna vrata bez ključa kako bi se dodatno osiguralo pse i kupače te kako bi se onemogućilo da se psi bez kontrole ne upute na obalni put i druge plaže. Uskoro će na obalnom putu biti postavljeni smjerokazi za plažu, a na samom prilazu plaži tabela s natpisom Plaža za pse – Mikulova kava. S obzirom da je Mikulova kava kao plaža za pse opremljena prije nekoliko dana, a još uvijek nema ni signalizacije, vlasnici pasa uglavnom još nisu upoznati da su dobili još jednu plažu na kojoj se mogu kupati sa svojim kućnim ljubimcima. No, oni koji znaju, oduševljeni su samim položajem plaže, prostranošću, kao i činjenicom da je nakon dvije riječke plaže za pse i Kostrena dobila takvu plažu, istaknula je Svetić.