'Tito u krhotinama'

Vojko Obersnel o razbijanju ploče Društva Josip Broz Tito: ‘Atmosfera linča očito uzima maha’

Andrej Petrak

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina

Iako svatko ima pravo na svoj stav i mišljenje, nitko nema pravo svoje stajalište braniti nasiljem. No, koliko god puta razbili ploču ili neko drugo obilježje vezano uz Tita, njihova agresija ne može umanjiti značaj Josipa Broza u antifašističkoj borbi, kaže Obersnel



Na razbijanje ploče s natpisom Društva Josip Broz Tito ispred prostorija udruge u Demetrovoj ulici reagirao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, koji drži da atmosfera linča, koju stvaraju akteri aktualne vlasti u Hrvatskoj očito uzima maha.


-  Nažalost, stvoreno je okružje u kojem nasilje polako, ali sigurno postaje prihvatljiv oblik izražavanja pa i obračuna s neistomišljenicima i vjerujem da je razbijanje ploče Društva Josip Broz Tito rezultat takvog stanja u društvu.


Kao gradonačelnik, ali i kao građanin naše države najoštrije osuđujem huškanja, potpirivanja mržnje, prijetnje te izvikivanja ustaškog pozdrava u središtu Zagreba, ali i izjave političara kojima se širi netrpeljivost i strah, poput one  o »skakanju u Savu« kakva se ovih dana mogla čuti na općem Saboru HSP Ante Starčević. Pozivam članove svih stranki na vlasti i predsjednicu, da dobro promisle što i kako govore te da pokušaju učiti iz grešaka počinjenih u povijesti, prije nego što bude kasno.




Jer, iako svatko ima pravo na svoj stav i mišljenje, pa tako i osobe koje očito ne štuju Društvo Josipa Broza Tita, nitko nema pravo svoje stajalište braniti nasiljem, širenjem straha i mržnje. No, koliko god puta razbili ploču ili neko drugo obilježje vezano uz Tita, njihova agresija ne može umanjiti značaj Josipa Broza u antifašističkoj borbi što, uostalom, priznaje i čitav svijet, izjavio je Vojko Obersnel.