Gradonačelnik o prosvjedu građana i budućim potezima

Vojko Obersnel: Smanjenje cijena grijanja sada ne dolazi u obzir

Marinko Glavan

M. Gracin

M. Gracin

Kratkoročne mjere koje poduzimamo su analiza svih računa, naročito onih visokih, jer postoji problem u očitanju i raspodjeli troškova energije. Događa se da, kad svi nemaju razdjelnike, dolazi do značajnih anomalija u obračunu i rasporedu troškova. Druga mjera je mogućnost plaćanja računa u 12 jednakih mjesečnih rata. Dugoročno, od iduće sezone uvest ćemo dvadesetčetverosatni rad toplana, koji se pokazao ekonomičnijim



RIJEKA Poskupljenje toplinske energije u Rijeci za čak 35 posto izazvalo je buru nezadovoljstva među korisnicima, čiji računi za centralno grijanje u nekim slučajevima dosežu i astronomskih tri tisuće kuna. Zbog toga su prije nekoliko dana izašli i na javni prosvjed zahtijevajući od Energa smanjenje cijena, lakše iskapčanje pojedinaca iz sustava te povrat novca za preplaćene račune u prosincu.


Od riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela koji se našao u dvostrukoj ulozi – s jedne strane predsjednika skupštine Energa koji mora štititi interese tog trgovačkog društva, a s druge gradonačelnika koji mora štititi interese građana, zatražili su da izabere njih, svoje građane i zaštiti ih od preskupog Energa.


Koju ćete stranu izabrati?




– Tu nema ili barem ne bi smjelo biti suprotstavljenih strana. Nažalost, stječe se takav dojam, prije svega zbog poprilično nereguliranog tržišta toplinske energije. Naime, toplinarstvo u Hrvatskoj prepušteno je stihiji, a to posebno osjećaju distributeri koji nisu u sustavu HEP Toplinarstva preko kojeg se griju radijatori u Zagrebu, Velikoj Gorici, Sisku, Osijeku, Zaprešiću i Samoboru budući da HEP gubitke nastale u toplinarstvu kompenzira kroz naplatu struje.


Svi ostali distributeri su u velikim problemima, primjerice karlovački je završio u stečaju, u Vukovaru je čak prekinuta opskrba toplinskom energijom, a Energo se suočava s velikim problemima. Moram reći i da Energo ne bi podizao cijene da je postojala bilo koja druga mogućnost. Naime, sve druge opcije već su iskorištene. Korekcija cijena bila je jedini način da se osigura normalna isporuka i izbjegne scenarij sličan vukovarskom. 


Odluka o poskupljenju nije donesena lako i nisam sretan što je morala biti donesena, no i zbora jednostavno nije bilo.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista…