Riječki gradonačelnik

Vojko Obersnel: Nije važno gdje je tko rođen, važno je kakav je tko čovjek

P. N.

Vojko Obersnel, Foto: M. ANIČIĆ

Vojko Obersnel, Foto: M. ANIČIĆ

Suština ove Narod odlučuje inicijative je pogaziti nacionalnu ravnopravnost oduzimanjem prava glasa manjinama u odlučivanju o Vladi i Proračunu



Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel reagirao je na priopćenje Građanske inicijative Narod odlučuje.


Njegov odgovor prenosimo u cijelosti.


“Poštovani gospodine Ravlić,molim Vas da temeljem Zakona o medijima i Zakona o elektroničkim medijima objavite moj odgovor na priopćenje Građanske inicijative „Narod odlučuje“, koje potpisuje gospodin Hrvoje Pende, a koje je objavljeno na portalu Novog lista, 20. svibnja 2018, na poveznici: http://novilist.hr/Vijesti/Rijeka/GI-Narod-odlucuje-odgovara-Obersnelu-Nijedan-europski-parlament-ne-poznaje-ovakav-stupanj-pozitivne-diskriminacijeOno što je za građane koji žele živjeti u modernoj i otvorenoj Hrvatskoj jedna od temeljnih ustavnih vrednota, za inicijativu Narod odlučuje to je „nepotrebna pozitivna diskriminacija nacionalnih manjina“. Riječ je, naravno, o nacionalnoj ravnopravnosti. Gospodin Pende taj pojam izvrgava ruglu, rugajući se na taj način i samom Ustavu RH.Za početak, podsjećam da je na konferenciji za medije u Rijeci predstavnik inicijative Narod odlučuje, Hrvoje Pende, najprije tvrdio da inicijativom žele mijenjati izborni zakon, da bi u kasnijem priopćenju ipak priznao da žele mijenjati Ustav.

A Ustav žele mijenjati na način da predstavnicima nacionalnih manjina u Saboru Ustavom uskrate pravo glasa o Vladi i o Proračunu. To pravo smatraju i nazivaju nepotrebnim i samim time za njih je i nacionalna ravnopravnost nepotreban ustavni pojam.


Moj je odgovor medijima na tvrdnje s te tiskovne konferencije stigao promptno jer mi je stalo da ukažem građanima Rijeke i Hrvatske na laži kojima ih ova inicijativa pokušava obmanuti. I Zakon i Ustav pravni su akti, ali promjena Ustava je i te kako ozbiljnija i dalekosežnija stvar. Biste li, gospodine Pende, priznali u svom priopćenju da ipak tražite promjenu Ustava da nisam promptno uputio medijima svoju reakciju i ukazao da ste na konferenciji za medije lagali? Retoričko pitanje. Ne trudite se odgovarati. Potpuno je netočna tvrdnja da „ni jedan europski parlament ne poznaje ovakav stupanj pozitivne diskriminacije“. Zemlje europske unije na različite načine imaju uređen sustav biranja predstavnika nacionalnih manjina u parlamente, ali kad jednom uđu u parlament, predstavnici nacionalnih manjina ravnopravni su sa svim ostalim zastupnicima u parlamentu i glasaju o svim pitanjima o kojima glasaju i ostali zastupnici.

Dakle, ne radi se ni o kakvom „uvođenju europskih standarda u naše izborno zakonodavstvo“, kako to tvrdi Pende, već se radi o poniženju predstavnika nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru kojima se želi uskratiti pravo glasa o dvije najvažnije teme – Vladi i Proračunu.


Usput, skrećem pažnju ujedno da Pende ponovo namjerno brka pojmove kad piše da „uređena društva donose i mijenjaju zakonske propise pažljivo analizirajući društvenu zbilju“. Ova inicijativa traži ustavne promjene, a ne promjenu zakonskih propisa. Apeliram na građane da pažljivo čitaju i slušaju što pišu i govore predstavnici ove inicijative, da uoče ovu i slične manipulacije i da ih budu svjesni.Argument vezan uz „političke trgovačke koalicije“ kojim se pokušava obraniti teza o nužnosti uskraćivanja prava glasa predstavnicima manjina vodi nas, tom logikom, u nužnost uskraćivanja prava glasa ogromnom broju zastupnika različitih stranaka koji su u dosadašnjim sazivima Sabora pretrčavali s jedne na drugu stranu, iz koalicije u koaliciju, spašavali Vlade, odricali se svojih stranaka, svojih obećanja i svojih birača. Pa zašto onda u „pažljivoj analizi društvene zbilje“ ne izbrojite prosječni broj pretrčavanja po sazivu i ne zatražite da, primjerice, 30 bilo kojih zastupnika od ukupno 120 – ne mogu više imati pravo glasa o Vladi i Proračunu jer će kad-tad ući u neku „političku trgovačku koaliciju“.Nećete to zatražiti, jer vi političkoj trgovini dodajete pridjev „manjinska“ i spominjete je samo u kontekstu predstavnika manjina. Na taj način stvarate kod građana specifičnu odbojnost prema manjinskim predstavnicima. Građani su i te kako svjesni postojanja saborskih zastupnika koji „brinu isključivo o vlastitim interesima, dok ih interesi birača ne zanimaju“, takvi zastupnici dolaze iz različitih stranaka i pretrčavaju u različite stranke. Građani su ljuti na takve zastupnike, a vi tom emocijom građana manipulirate i usmjeravate je isključivo prema zastupnicima nacionalnih manjina.U ovom trenutku saborski zastupnici nacionalnih manjina podržavaju Vladu premijera Plenkovića koji je predsjednik HDZ-a. Ja sam član SDP-a i više bih volio da državu vodi moja stranka, no u ovoj referendumskoj inicijativi ne radi se o trenutnim osobnim preferencijama, niti o imenima, niti o trenutnim osobama u Saboru, radi se o promjeni Ustava na način da se dokida jedna od osnovnih vrednota našeg ustavnog poretka – nacionalna ravnopravnost. Ja ne stajem u obranu lika i djela ni jednog manjinskog zastupnika poimence. Ja stajem u obranu nacionalne ravnopravnosti! A ravnopravnost nacionalnih manjina očituje se i u pravu glasa njihovih zastupnika u Saboru. Ovim referendumom, koji predlaže inicijativa Narod odlučuje, ne traži se drugačiji način izbora predstavnika nacionalnih manjina u Hrvatski sabor. Također, problem ovog referenduma nije u predloženom broju zastupnika nacionalnih manjina, i gospodin Pende u raspravi sa mnom neće uspjeti natjerati vodu na taj mlin. Problem i sramota ovog referenduma je što se zastupnicima nacionalnih manjina u Saboru želi ukinuti pravo glasa o dva najvažnija saborska pitanja.Pravo glasa svih saborskih zastupnika o svim temama o kojima Sabor raspravlja demokratsko je pravo jer saborski zastupnici predstavljaju glas građana koji su ih birali.

Ukidanjem tog prava glasa za zastupnike nacionalnih manjina traži se ukidanje prava glasa dijelu građana RH – pripadnicima nacionalnih manjina.


Pa objasnite onda, gospodine Pende, svojim sugrađanima u Rijeci, svojim prijateljima koje spominjete koji su pripadnici nacionalnih manjina, zašto ih smatrate manje vrijednima i tražite da njihovi predstavnici u Saboru izgube pravo glasa. Vi ne tražite da vaši prijatelji drugačije biraju svoje predstavnike, vi tražite da njihovi predstavnici u Saboru ne glasaju.


Ja teško mogu zamisliti da referendumom tražim uskratu bilo kojeg građanskog prava svojim prijateljima i na taj način ih ponižavam. Kakvo bi to bilo prijateljstvo?Zanimljivo je nadalje kako gospodin Pende u svojem priopćenju navodi da ga o najvišim vrednotama ustavnog poretka ne treba učiti, no kad ih istovremeno nabraja, izostavlja vrednotu nacionalne ravnopravnosti. Volio bih vjerovati da je to slučajna omaška ili tek nepoznavanje Ustava, ali s obzirom na sve izneseno – nacionalna ravnopravnost je za gospodina Pendea i inicijativu iz koje dolazi – samo jedna nepotrebna stvar. I to je suština ove Narod odlučuje inicijative – pogaziti nacionalnu ravnopravnost oduzimanjem prava glasa manjinama u odlučivanju o Vladi i Proračunu. A zadržati nacionalnu ravnopravnost u punjenju tog istog Proračuna i pokazivati je u folklornim priredbama manjinskih kulturno-umjetničkih društava.

Tako pripadnike nacionalnih manjina vide osobe iz inicijative Narod odlučuje – tu su, nek pune proračun, nek plešu i nek šute.


Na isti način inicijativa Hod za život doživljava žene – tu su, lijepe su, rađaju, ali nek ne odlučuju o sebi jer su nestabilne.


Tako inicijativa Istina o Istanbulskoj vidi žrtve nasilja – tu su, premlaćene su, al nek to ostane u njihova četiri zida.


Tako je inicijativa Za obitelj gledala na osobe istospolne seksualne orijentacije – tu su, u krevetu su, al to je samo seks, ne treba im brak.I to su ta poniženja i gaženja ljudskih i građanskih prava koja provodi krajnje konzervativna desna struja tzv. „građanskih inicijativa“, a njoj pripada i gospodin Pende iako se poziva na Rijeku kao grad u kojem je rođen. Nije važno gdje je tko rođen, važno je kakav je tko čovjek”, navodi se u reagiranju Vojka Obersnela.