Vraćena koncesija

Vlasnik Hemingwaya Mario Kovačević: Žrtva sam sukoba SDP-a i HNS-a, Obersnela i Poropata

Robert Frank

Plaža Ploče – u sporu Grada i koncesionara zasad vodi Hemingway bar, čeka se odluka Upravnog suda / Foto: S. DRECHSLER

Plaža Ploče – u sporu Grada i koncesionara zasad vodi Hemingway bar, čeka se odluka Upravnog suda / Foto: S. DRECHSLER

Dok Vlasnik Hemingway bara Mario Kovačević razloge nalazi u politici, gradonačelnik Vojko Obersnel tvrdi da je odluka Grada o raskidu koncesije isključivo rezultat njegovog nepoštovanja Ugovora o koncesiji, zbog čega Grad Rijeka podnosi tužbu Upravnom sudu



RIJEKA » Opatijska tvrtka Hemingway bar u vlasništvu poznatog ugostitelja Marija Kovačevića i ovog će ljeta imati koncesiju za gospodarsko korištenje pomorskog dobra na području plaže Ploče ispod Bazena Kantrida, što znači da će uskoro opet postaviti ležaljke i ostalu opremu te započeti s radom.


  Podsjetimo, Grad Rijeka je 30. listopada 2014. godine, zbog navodnog neizvršavanja investicijskih ulaganja na pomorskom dobru i navodnog nepoštovanja ugovorne obveze organiziranja spasilačke službe, jednostrano prekinuo Ugovor o koncesiji. Hemingway bar je podnio žalbu koju je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture prihvatilo i donijelo Rješenje po kojem je »Gradsko vijeće Grada Rijeke protivno pozitivnim propisima koji se primjenjuju u postupku oduzimanja koncesije donijelo Odluku o oduzimanju koncesije koju treba poništiti kao nezakonitu«.


 


 Sukobi i prepiske




Ugovor o koncesiji između Grada Rijeke i Hemingway bara, a odnosi se na gospodarsko korištenje uređene posebne plaže potpisan je 13. svibnja 2013. Podrazumijevao je iznajmljivanje ležaljki i suncobrana, daski za jedrenje i sandolina, pedalina, postavljanje aquaparka, bavljenje ugostiteljstvom, kao i organizaciju sadržaja za djecu… Studijom gospodarske opravdanosti utvrđena je obveza investiranja Hemingway bara u osnovna sredstva i opremu u iznosu od 1,1 milijun kuna, u razdoblju od pet godina. Tijekom 2014. godine Grad Rijeka je, prema Odluci o oduzimanju koncesije Hemingway baru, utvrdio navodno nepoštivanje nekoliko ugovornih obveza. To odnosilo na to da je koncesionar ogradio prostor uz ležaljke, kao i dio prostora predviđen za odbojku na pijesku, gdje je stavio dječje sprave za iznajmljivanje. U oba slučaja, tvrdio je Grad, postupio je protivno ugovoru, isto kao i kad je riječ o broju iznajmljenih ležaljki koji je navodno bio veći od maksimalnog broja od 50.


  Nakon niza javnih sukoba, prepiski i natjerivanja Grada i Hemingway bara, a uz politička prepucavanja čak i unutar vladajuće koalicije po tom pitanju, prije svega SDP-a i HNS-a, Grad Rijeka je, preko Povjerenstva za praćenje izvršavanja odluke i ugovora o davanju koncesije, donio odluku o jednostranom raskidu ugovora i oduzimanju koncesije. Nema sumnje da je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel u tom trenutku bio pod velikom pritiskom ne samo unutar vlastitih te koalicijskih redova, nego i pod pritiskom oporbe. Akcija mladih, Lista za Rijeku, Laburisti i PGS tražili su da se, zbog navodnih nepoštivanja koncesijskih uvjeta, Hemingway baru koncesija oduzme. Dio građana stanjem na plaži iskazivao je dio građana, no veliki broj kupača ipak je svakodnevno dolazio na Ploče.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista