"Tajanstveni" Monivero iz Šmrike

Vlasnik 3. maja Ugostiteljstva postala tvrtka s temeljnim kapitalom od samo 100 kuna

Biljana Savić

»Monivero« je prošle godine registriran u Trgovačkom sudu u Rijeci kao jednostavno trgovačko društvo s ograničenom odgovornošću. Jedina osnivačica i direktorica je Marija Pešut, a tvrtka je osnovana za ugostiteljstvo i trgovinu



RIJEKA Tvrtka »Monivero« iz Šmrike novi je vlasnik tvrtke »3. maj Ugostiteljstvo«, jednog od četiriju poduzeća izdvojenih iz Brodogradilišta »3. maj«. »Monivero« je prošle godine registriran u Trgovačkom sudu u Rijeci s temeljnim kapitalom od 100 kuna, kao jednostavno trgovačko društvo s ograničenom odgovornošću. Jedina osnivačica i direktorica je Marija Pešut, a tvrtka je osnovana za ugostiteljstvo i trgovinu, upravo onu djelatnost koja je, uz novac, trebala novom vlasniku trećemajskog »Ugostiteljstva«. Mediji su zbog njene potpune anonimnosti ovoj tvrtki prikačili pridjev tajanstvena. No, nije samo anonimnost u pitanju. A ni ne trebaju samo stari, poznati i uvijek isti lisci plivati u gospodarstvu. Neka se razvijaju i otvaraju nove tvrtke, država, barem teoretski, potiče na poduzetništvo. Ipak, neobično je, ako već ne i simptomatično, da tvrtka sa 100 kuna kapitala kupi »Ugostiteljstvo« za 443.000 kuna.


Naime, prema podacima iz Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP), okončan je postupak prodaje udjela po ponuđenoj početnoj nominalnoj cijeni od 443 tisuće kuna. U CERP-u nisu rekli kome je tvrtka prodana, ali po podacima iz Trgovačkog suda riječ je o »Moniveru«.


Teško je ne postaviti pitanje – koja će banka dati kredit od pola milijuna kuna tvrtki sa 100 kuna temeljnog kapitala, osnovanoj praktički jučer i registriranoj kao jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću, ako joj već unaprijed nije prikazan siguran plan vraćanja? Drugim riječima, teško je ne pomisliti da je sve unaprijed dogovoreno, a vrijeme će pokazati i dati argumente koji će potvrditi ili demantirati prejudiciranje na, ako ne sumnjiva, onda već unaprijed ugovorena posla između CERP-a i mlađahne tvrtke iz naselja u Kraljevici.




Do jedine osnivačice i direktorice »Monivera« nismo uspjeli doći iako smo gotovo sve Kraljevičane i Šmričane digli na noge, da nam pomognu da je nađemo i da nam kaže koju riječ kao nova vlasnica i direktorica trećemajskog »Ugostiteljstva«, da demantira naše predrasude.


Neslužbeno smo doznali da je obitelj Marije Pešut nedavno doselila u Šmriku i da navodno već ima kantinu u Brodogradilištu »Viktor Lenac«. Vjerujemo da će se ona uskoro i sama obratiti javnosti. Ako ne javnosti, onda barem radnicima »3. maja Ugostiteljstvo«, koji su u strahu od stečaja i gubitka radnih mjesta prije nekoliko mjeseci sami CERP-u ponudili kupnju tvrtke. Riječ je o šesnaest kuharica i konobarica »Ugostiteljstva«, koje su zajedno s tadašnjim direktorom Milanom Lulićem prije nekoliko mjeseci uputile pismo namjere da su voljne otkupiti tvrtku od države ako ne bude bilo drugih ponuđača.No, za tvrtku koja u vlasništvu nema ni jednu nekretninu i vuče 770.000 kuna dugova Centar za restrukturiranje i prodaju odredio je tada početnu cijenu od 100.000 kuna, što je radnicima bilo preskupo.Jučer smo nazvali u »3. maj Ugostiteljstvo«, no rečeno nam je da nove direktorice i vlasnice nema, a da je bivša uprava na godišnjem odmoru. Nije nam poznato što će biti s radnicima i stoji li u kupoprodajnom ugovoru da ih novi vlasnik mora zadržati.