Druga strana

Vlasnici psa iz Studene: Floki nije napušten ni gladan, što potvrđuje i veterinar

Andrej Petrak

Pas Floki je u dobrom stanju, tvrdi njegova obitelj koja će zatražiti da joj ga vrate iz azila u Liču gdje se sada nalazi

Pas Floki je u dobrom stanju, tvrdi njegova obitelj koja će zatražiti da joj ga vrate iz azila u Liču gdje se sada nalazi

Napravili su cijelu hajku radi ničega. Brinemo se za Flokija,  pa i u samoj Studeni svi psi su ili u dvorištu ili u boksu, ni jedan nije u kući. I sam veterinarski inspektor priznao je da je pas u redu. On je došao, a Floki skače, veseli se, igra se. Plakali smo kad smo ga davali inspektoru - kaže sin vlasnice Flokija



STUDENA Pas Floki, čije je prezimljavanje na balkonu kuće u Studeni uzbunilo i diglo na noge čitavo mjesto, Općinu Klana, veterinarsku inspekciju, policiju i, posebno, članove Udruge za zaštitu životinja Vis Vitalis, zapravo uopće nije bio napušten. O Flokiju su se svakodnevno brinuli, hranili ga i šetali svi članovi obitelji njegove vlasnice, objašnjava sin vlasnice Flokija M. L. (podaci poznati redakciji), koji najavljuje podizanje tužbi radi klevete, zbog linča kojem je čitava njegova obitelj posljednjih dana bila izložena u javnosti, pogotovo putem Facebooka udruge Vis Vitalis. Da bi stvar bila gora, u petak, istoga dana kad su u Studenu došli veterinarski inspektori u pratnji policije te kad su svoj dolazak u akciju spašavanja Flokija najavili članovi Udruge Vis Vitalis, kuća vlasnice psa u Studeni pretrpjela je pravu vandalsku devastaciju. Uz uništavanje po dvorištu, razbijene su rolete na prozorima, a po kući su ispisani uvredljivi natpisi, koje je zamijetio i veterinarski inspektor u svom nalazu, pa čak i kukasti križevi.


– Flokija smo bili prisiljeni ostaviti u kući moje majke u Studeni, nakon što se majka doselila kod mene. Ostala je bez posla i prihoda, u kući je isključena struja i jasno je da nije mogla prezimiti u hladnoj kući u Studeni. Budući da živim kao podstanar, bilo je nemoguće dovesti psa da živi s nama, jer se vlasnik stana s time ne bi složio. Za Flokija smo se svakodnevno brinuli, dolazili ga hraniti i šetati. Bolje uvjete, nažalost, nismo mu mogli osigurati. Cijela obitelj ga obožava, jer moj pokojni otac darovao ga je mojoj sestri prije sedam godina, objašnjava sin vlasnice psa.


Ishrana redovita, dlaka gusta


Da je Floki u više nego dobrom stanju, potvrdio je i veterinarski inspektor u petak u svom nalazu. Utvrđeno je da je pas u dobrom gojnom stanju, pokrivač je gust i bez bezdlačnih područja, živahan i veseo. U trenutku dolaska inspektora pas se nalazio unutar kuće i bilo je vidljivo da pas tu inače boravi i da je ishrana redovita. Veterinarski inspektor utvrdio je da je veličina psa prikladna za trajno držanje u kući, ali je vlasnici ukazao na to da bi bio prihvatljiviji trajni boravak uz kućnog ljubimca, umjesto povremenih posjeta. No, uzimajući u obzir znakove boravka životinje, izgled te gojno stanje psa, veterinarski inspektor ustvrdio je da se trenutačni način držanja i njege ne može smatrati opasnim po njegovo zdravlje.Floki se trenutačno nalazi u prihvatilištu Veterinarske stanice Rijeka u Liču. Ondje je završio, kaže M. L., na nagovor veterinarskog inspektora »da se cijela situacija smiri«. Ovu bi »situaciju« M. L. prije nazvao hajkom na cijelu svoju obitelj, kojoj su ih izložili članovi Udruge Vis Vitalis i brojni posjetitelji njihovog Facebooka.

Boje se eutanazije u Liču


–  Napravili su cijelu hajku radi ničega. Brinemo se za Flokija, pa i u samoj Studeni svi psi su ili u dvorištu ili u boksu, ni jedan nije u kući. I sam veterinarski inspektor priznao je da je pas u redu. On je došao, a Floki skače, veseli se, igra se. Plakali smo kad smo ga davali inspektoru. Mi nismo u početku ni znali kakva se buka oko svega stvorila, zbog  tih »zaštitara životinja« Udruge Vis Vitalis, koji su poslali na tisuće mailova i poziva  na sve strane. Onda su nas počeli zvati prijatelji, poznanici, čak me i prijateljica iz Dubaija pitala što se to događa. Izloženi smo neopisivom linču posljednjih dana, dobivamo poruke, blate nas i vrijeđaju po internetu, moju su majku pretvorili u najgoreg zločinca. Osramotili su nas i sve nas je to strašno pogodilo, kaže M. L., koji najavljuje podizanje tužbi za klevetu protiv svih odgovornih.




Obitelj zasad ne zna što će biti s Flokijem, ništa im još nisu rekli, a M. L. najavljuje da će tražiti da im ga vrate, a boje se da bi ga u Liču, kad istekne 60 dana boravka u prihvatilištu, mogli eutanazirati.


– U udruzi Vis Vitalis slave što je Floki sad smješten, kažu u »apartmanu« u Liču, ali riječ je o prostoru ne većem niti uređenijem od balkona na kojem je bio. Sigurno mu tamo ne može biti bolje nego s nama. Pokušat ćemo mu popraviti uvjete za boravak, a i moja majka se namjerava vratiti živjeti u svoju kuću, objašnjava M. L.