Klaster zdravstvenog turizma

Vladimir Mozetič: Želimo Kvarner među vodećim destinacijama zdravlja Europe

Vladimir Mozetič

Doc. dr. sc. Vladimir Mozetič, dr. med., predsjednik Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera / Foto Roni BRMALJ/Arhiva NL

Doc. dr. sc. Vladimir Mozetič, dr. med., predsjednik Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera / Foto Roni BRMALJ/Arhiva NL

Organiziranje u Klaster omogućilo nam je kvalitetniji zajednički nastup na sajmovima i konferencijama, međusobnu razmjenu znanja između članica, korištenje zajedničkih izvora financiranja za promociju i edukaciju, a time brži razvoj i prepoznatljivost destinacije



Klaster zdravstvenog turizma Kvarnera okuplja 29 članica iz područja medicine, turizma, znanosti i obrazovanja s osnovnim ciljem stvaranja prepoznatljivog i konkurentnog zdravstveno turističkog proizvoda na regionalnoj i međunarodnoj razini. Klaster ima zadaću putem svojih članica pripremiti i ponuditi zdravstveno-turističke proizvode koji se temelje na stoljetnoj tradiciji regije u području zdravstvenog turizma, te njenim prirodnim resursima i specifičnostima. Svakako koristi i brojna iskustva članica stvarana kroz godine primjene njihovih znanja u pojedinim područjima. Djelovanje također temeljimo na strateškim županijskim i nacionalnim dokumentima, poput Strategije razvoja zdravstvene industrije Primorsko-goranske županije, Strategije razvoja turizma Primorsko-goranske županije, Strategije razvoja turizma Republike Hrvatske i Strategije razvoja pametnih specijalizacija Republike Hrvatske.


Vizija i misija


Razlog osnivanja Klastera u studenome 2014. godine bila je spoznaja da u našoj regiji postoji kvalitetno opremljena i stručno ekipirana grupacija zdravstvenih, turističkih i znanstveno-edukacijskih subjekata, te da se nalazimo na odličnoj lokaciji koja je vrlo dobro prometno povezana s ostatkom Europe. Također imamo dugu tradiciju u pružanju usluga u segmentu zdravstvenog turizma, a možemo ponuditi široki raspon komplementarnih usluga po konkurentnim cijenama. Konačni cilj je pozicioniranje Kvarnera kao destinacije zdravlja kroz programe kvalitetnog življenja. Članice su suglasne da razvojem usluga u području zdravstvenog turizma jačamo i kvalitetu ukupne zdravstvene zaštite stanovništva u regiji.



Klaster zdravstvenog turizma Kvarnera prošle je godine dobitnik IMTJ Medical Travel Awards nagrade u kategoriji »Zdravstveni i medicinsko-turistički klaster godine«, koju dodjeljuje International Medical Travel Journal (IMTJ), vodeći svjetski online časopis za zdravstveni turizam. Svečanost dodjele nagrade održana je 24. svibnja u Madridu. Nagradu dodjeljuje IMTJ-ova komisija sastavljena od ugledih stručnjaka medicinskog turizma.





Iz navedenog su proizašle misija Klastera: »Klaster sustavno i aktivno djeluje na poticanju sinergijskih procesa, usmjerenih na unapređenje procesa i kvalitete ukupne zdravstveno-turističke ponude Kvarnera kao destinacije zdravlja, kroz zajednički plasman usluga na tržište zdravstvenog turizma, a radi podizanja stupnja korištenja kapaciteta i podizanja ukupnog blagostanja turističke destinacije Kvarner kao cjeline« i vizija Klastera: »Turistička destinacija Kvarner, pozicionirana među vodeće ‘Destinacije zdravlja’ na karti Europe i šire, a prepoznatljiva po cjelogodišnjoj ponudi visokokvalitetnih usluga zdravstvenog turizma, temeljenih na suvremenim trendovima, resursnoj osnovici i tradiciji«.


Organiziranje u Klaster omogućilo nam je kvalitetniji zajednički nastup na sajmovima i konferencijama zdravstvenog turizma, međusobnu razmjenu znanja između članica, korištenje zajedničkih izvora financiranja za promociju i edukaciju, a time brži razvoj i prepoznatljivost destinacije. Jednim dijelom smo omogućili i produžavanje turističke sezone, a otvorile su nam se mogućnosti jednostavnije prijave na EU projekte.


Dobar smjer


Pružanje kompletne usluge organizacije dolaska, smještaja, zdravstvenih usluga, ali i dodatnih gastronomskih, kulturnih i/ili rekreativnih sadržaja pokazale su se dobrim smjerom. Istodobno želimo ponuditi i edukacijske programe na razini diplomskog, poslijediplomskog i cjeloživotnog obrazovanja, kao i korištenje istraživačkih resursa »visoke tehnologije« našeg Sveučilišta.


Od osnivanja imamo jaku podršku Županije, kao i jedinica lokalne samouprave, naročito Opatije, Rijeke, Crikvenice i Malog Lošinja. Radimo i na zajedničkim projektima, poput Rijeka EPK 2020. Drago nam je da su i Ministarstva turizma i zdravstva, kao i Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska turistička zajednica prihvatile značaj zdravstvenog turizma kao važne gospodarske grane, te će razvoj uskoro pratiti i usuglašena zakonska regulativa na čijoj smo izmjeni kao aktivni dionici sudjelovali u proteklom razdoblju.


Dodjela IMTJ nagrade u Madridu


Dodjela IMTJ nagrade u Madridu



Važno je da su i u ostalim dijelovima Hrvatske prihvatili model klasteriranja kao način razvoja i promocije usluga u zdravstvenom turizmu. Novoosnovani klasteri u Zagrebu, Splitu i Osijeku pomoći će stvaranju mozaika klastera s ciljem boljeg pozicioniranja cijele Hrvatske u ovom vrlo propulzivnom području, te našem kvalitetnijem zajedničkom djelovanju. Upravo međusobno plansko povezivanje pružatelja zdravstvenih usluga (medicinskih i dentalnih), pružatelja turističkih usluga (turističke agencije, hotelski koncerni), te znanstveno-edukacijskih ustanova (fakulteti kao sastavnice Sveučilišta) stvarajući tzv. »triple-helix« model, prepoznato je i međunarodno, te je Klaster zdravstvenog turizma Kvarnera uz nekoliko pozvanih predavanja na konferencijama, primio i prestižnu nagradu International Medical Travel Journala za Klaster godine 2016.


Dobivanje domaćinstva ovogodišnje IMTJ konferencije izuzetna je prilika za promociju Opatije, Kvarnera, Primorsko-goranske županije, kao i Republike Hrvatske i to ne samo u području zdravstvenog turizma. Dolazak sudionika iz 40-ak zemalja svijeta, uz predavače iz 19 zemalja, kao i mogućnost sudjelovanja u nekoliko vrlo zanimljivih radionica, te B2B poslovnim sastancima, uz razgled naših zdravstvenih ustanova, svakako trebamo iskoristiti na najbolji mogući način.