Počinje 32. po redu Riječki karneval

Vladavina maškara startat će s Drenove u subotu, 17. siječnja na Antonju

Slavica Mrkić Modrić

Foto S. DRECHSLER

Foto S. DRECHSLER

Peto najveselije i najšarenije godišnje doba, ono maškarano, startat će s Drenove u subotu, 17. siječnja na Antonju, dizanjem karnevalske zastave



RIJEKA » Još dva dana i u Rijeci će početi najveselije i najšarenije godišnje doba. Ono peto, ono maškarano. Startat će s Drenove u subotu, 17. siječnja na Antonju, dizanjem karnevalske zastave, a riječki će karnevalisti ključeve grada na Rječini od aktualne vlasti preuzeti u petak, 23. siječnja u Dvorani mladosti, u sklopu večeri koja će iznjedriti dvadesetu kraljicu Riječkog karnevala. Onog trenutka kad meštar Toni pod ruku primi jednu od devet kandidatkinja koje će se natjecati za zlatni plašt i krunu, odnosno titulu kraljice svih riječkih karnevalista i službeno će startati 32. riječki karneval kojeg je Vojko Obersnel, još malo gradonačelnik Rijeke na jučerašnjoj, prvoj po redu karnevalskoj presici nazvao recesijskim, ali samo zbog dužine trajanja, nikako zbog sadržaja što ih u mjesec dana koliko će maškare vladati ovim dijelom svijeta, taj nadaleko poznati karneval donosi.


  



Na novinarski upit o plakatu kojim se reklamira Riječki karneval, a na kojem uz fotografiju dviju balerina – dečki iz MK Grada Grobnika stoji i tekst »Hrvatski narodni karneval, praizvedba »Budi što želiš«, P. I. Čakavski« Petar Škarpa, direktor TZ-a grada Rijeke, organizatora Riječkog karnevala odgovorio je:




   – Karneval je sam po sebi nasmiješeni kritičar društva, a ovaj Hrvatski narodni karneval svojevrsna je alegorija na Hrvatsko narodno kazalište, Hrvatski nogometni klub Rijeka…, a moram priznati da mi je žao što karnevalske skupine u povorci ne koriste alegoriju u višoj mjeri nego što to čine. Primjerice kao što rade karnevalisti u Njemačkoj ili Francuskoj.



Gospodarski značaj


Podsjetio je gradonačelnik i na činjenicu da se ova manifestacija nalazi u knjizi 501 događaja u svijetu kojeg nikako ne bi trebalo propustiti, ali i kako Riječki karneval ima značajni gospodarski aspekt.


      – Važnost Riječkog karnevala gledano s pozicije gospodarstva velika je u turističkom smislu i činjenica je kako je i ova riječka dugogodišnja manifestacija pridonijela da lanjske godine zabilježimo plus od 19 posto što se tiče noćenja i dolazaka u odnosu na godinu prije. Nikako ne bi trebalo zaboraviti niti povećani promet u potrošnji, u odnosu na ostatak godine, kao ni humanitarnu notu koju Riječki karneval putem humanitarnog bala njeguje već godinama. Točno na Valentinovo, 14. veljače u Guvernerovoj palači bit će upriličen ovogodišnji bal, a prihod od prodanih ulaznica namijenjen je nabavci konja Klubu za dresurno jahanje osoba s invaliditetom »Pegaz«, kazao je Obersnel te dodao kako je u posljednjih desetak godina ovim načinom u humanitarne svrhe skupljeno oko milijun kuna.


U organizaciji Zagrebačke pivovare, dugogodišnjeg pokrovitelja Riječkog karnevala i ove će karnevalske sezone Ex Port Delta pjevati, svirati i plesati. Čast da 24. siječnja otvori halu na Mrtvom kanalu pripala je Tonyju Cetinskom iza kojeg će riječkim karnevalistima i njihovim gostima pjevati Jole (31. siječnja), »Hladno pivo« (7. veljače) i Jelena Rozga (13. veljače).


   – Svakako treba spomenuti i da će u istom prostoru biti upriličen i Carnival DJ Session i to na samo Valentinovo na kojem će nastupiti priznati domaći i strani DJ-evi i za koji je ulaz besplatan, naglasio je Dario Ružić, regionalni menadžer veleprodaje Zagrebačke pivovare napomenuvši kako je službeno pivo Riječkog karnevala i dalje »Žuja« te da se ulaznice po cijeni od 30 kuna već mogu kupiti u CD Shopu »Dandy« na 4. katu Robne kuće RI, a od sutra prodavat će se i u karnevalskoj kućici smještenoj na Korzu između »Kraša« i »Tiska« kao i na ulazu u Ex Port Deltu.



   Petar Škarpa, direktor Turističke zajednice grada Rijeke naglasio je kako Riječki karneval počiva na tradiciji dugoj više od pet stoljeća, a svijet ju je prepoznao na više načina, primjerice i uvrstivši zvončare na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine. Izbor kraljice karnevala, zabavno–glazbeni spektakl za koji se oduvijek traži karta više, Dječja karnevalska povorka što će gradom prošetati u subotu, 7. veljače i u kojoj se očekuje oko pet tisuća malih maškara, ona velika koja će srcem Rijeke s deset tisuća karnevalista prodefilirati u nedjelju, 15. veljače samo su neka od zbivanja što ih nudi 32. Riječki karneval.


  


Autorally Pariz – Bakar


– Svakako treba spomenuti i dvije najdugovječnije manifestacije Riječkog karnevala – maškarani autorally Pariz – Bakar u organizaciji AK Rijeka te Maškarani maraton Radija Rijeka, kao i Carnival snowboard session na riječkoj Rivi što ga organizira Snowboard klub Nine, kazao je Škarpa te dodao da vrlo bogat i iscrpan program što slijedi u iduća četiri tjedna svi zainteresirani mogu naći na web stranicama riječke Turističke zajednice, Riječkog karnevala, Grada Rijeke i društvenim mrežama.



Kako doznajemo od Ines Boban Štiglić, suradnice u TZ-u grada Rijeke, ulaznice za Izbor kraljice Riječkog karnevala već se nalaze u prodaji. Po cijeni od 25 kuna mogu se kupiti u Turističkom informativnom centru (TIC) na Korzu, a moći će se kupiti i dva sata prije početka Izbora ispred Dvorane mladosti. Uz voditelje Josipa Krmpotića i Roberta Ferlina, publiku će kroz večer zabavljati Mauro Staraj & La Banda.



   Vedrana Šegulja, još uvijek aktualna kraljica Riječkog karnevala, kazala je kako joj je titula kraljice donijela jednu uistinu lijepu i nezaboravnu godinu, a Meštar Toni, rekavši kako maškare ne poznaju i ne priznaju recesiju, pozvao sve maski sklone ljude da bez ikakvih kočnica ulete u riječko peto godišnje doba, dođu na Riječki karneval i konačno budu ono što žele.