Upozorenje

Vjetar će na trenutke imati orkanske udare: Zbog jake bure ima problema i na riječkom području

P. N.

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Za područje Rijeke, na snazi je narančasti meteoalarm s upozorenjem na olujnu buru na momente s orkanskim udarima i očekivanom brzinom do čak 120 kilometara na sat



Pretežno sunčano i vjetrovito, uz povremeno umjerenu naoblaku sredinom dana, a poslijepodne ponegdje može pasti i malo kiše, uglavnom u unutrašnjosti, no poneki pljusak moguć je i na južnom Jadranu, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za nedjelju.


Puhat će umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu jaka i olujna, na udare mjestimice i orkanska bura. Najviša dnevna temperatura od 21 do 26, na Jadranu između 28 i 32 stupnjeva Celzijusa.


Za područje Rijeke, na snazi je narančasti meteoalarm s upozorenjem na olujnu buru na momente s orkanskim udarima i očekivanom brzinom do čak 120 kilometara na sat. 




– Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potražesigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu, stoji u upozorenju. 


Zbog olujne bure samo su za osobna vozila otvorene autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje te državna cesta 54 Maslenica-Zaton Obrovački, a obilazak za ostale skupine vozila je državnim cestama preko Karina, Obrovca i Gračaca (DC27 i DC50), izvijestio je u nedjelju Hrvatski autoklub (HAK). 


Također zbog bure, zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I.skupinu vozila) na autocesti A7 čvor Draga-čvor Šmrika, na mostu dr. Franje Tuđmana u Dubrovniku te na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja.


Zabrana prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina) je na Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene


Jak vjetar puše na dionici autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvora Kikovica i tunela Tuhobić, gdje se vozi uz ograničenje brzine, no autocesta je otvorena za sve skupine vozila.