Kršćani na putu dijaloga

Vjeronaučna olimpijada: Ekumenizam na djelu ili zajedništvo u različitosti

Mirjana Grce

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina

RIJEKAŽupanijsko-nadbiskupijsko natjecanje iz vjeronauka, čiji je natjecateljski dio zbog lošega vremena odgođen, danas je u Auli pape Ivana Pavla II. u Trsatskom svetištu i OŠ Trsat, za učenike i vjeroučitelje koji su na skup došli, realiziralo samo kulturno-edukativni dio programa. Tema skupa bila je ista kao i tema natjecanja koje će biti održano drugom prilikom – »Kršćani na putu dijaloga«. Uz predstavnike Riječke nadbiskupije na čelu s nadbiskupom mons. dr. Ivanom Devčićem i Trsatskog svetišta na čelu s gvardijanom fra Bernardom Barbarićem, predstavnike primorsko-goranskih institucija zaduženih za obrazovanje, skupu su nazočili i predstavnici drugih kršćanskih crkava koje djeluju na području grada Rijeke i PGŽ-a – u ime Srpske pravoslavne crkve Jovan Galamić, jerej i paroh riječki te arhimandrit mr. sc. Naum Milković, pastor riječke Baptističke crkve Giorgio Grlj i pastorica Evangeličke crkve u Rijeci Melanie Ivančević.Kako je objasnila Ksenija Rukavina Kovačević, predstojnica Katehetskog ureda i Ureda za katoličke škole Riječke nadbiskupije, skup je, i bez natjecateljskog dijela, bio prilika za svjedočenje kako se živi ekumenizam na našem prostoru, kako se živi zajedništvo u različitosti. Ravnateljica OŠ Trsat prof. Sonja Lefler sažeto je poručila da je Vjeronaučna olimpijada uvijek bila više od natjecanja – da je uvijek bila dijalog.

– »U bitnome jedinstvo, u nebitnome sloboda, u svemu ljubav« – to je put kako se čuva i obnavlja zajedništvo, kako među različitim kršćanskim crkvama i unutar njih samih, tako i u svakoj obitelji i između obitelji međusobno, kao i u svakoj državi i između država. U tom smislu ekumenizam se ne tiče samo odnosa među kršćanskim crkvama, nego označava svako nastojanje oko povjerenja, slogu i suradnju među ljudima i narodima – rekao je nadbiskup Devčić poručivši da se temu »Kršćani na putu dijaloga« u ovom kraju ne samo uči, već i konkretno živi. Tome u prilog, podsjetio je na dva prošlogodišnja događaja, zajednički obilježena – 300 godina prisutnosti Pravoslavne crkve i vjernika u Rijeci i ovom dijelu Hrvatske te 500. obljetnica reformacije, sve to također proslavljeno u ozračju pripreme Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.


Pojedine crkve su okupljenim učenicima predstavili nazočni predstavnici tih crkava, a izdvajamo nekoliko poruka pastora Grlja koji je jedan od začetnika riječkih ekumenskih nastojanja. – Ekumenizam i dijalog je važna tema kojoj i učenici trebaju posvetiti vrijeme i učenje. Vjeronauku se, budući da je u školama konfesionalni vjeronauk, predbacuje neku isključivost, i stalno se to čita kao da se time diskriminira pripadnike nevećinske zajednice. No zapravo se, i na ovaj način, pokazuje kako vjeronauk itekako može biti i dijaloški, unatoč tome što je konfesionalan. To pokazuje i ovo natjecanje. Postoji jedna sveopća Crkva – kroz povijest je nažalost dobivala svoje partikularne manifestacije – i vrlo svjesno se ide prema tome da se djecu poduči da nas to ne treba sprečavati da se i dalje međusobno upoznajemo i obogaćujemo – rekao je pastor Grlj.