Nezadovoljni Riječani

Visoki računi za grijanje zbog dotrajale mreže: ‘Građani plaćaju i Energove propuste’

Ljiljana Hlača

Dragutin Marohnić uz kanal u Ulici Gustava Krkleca 16 na Srdočima  / Snimio Vedran KARUZA

Dragutin Marohnić uz kanal u Ulici Gustava Krkleca 16 na Srdočima / Snimio Vedran KARUZA

Dragutin Marohnić smatra da građani plaćaju i Energove gubitke koji nastaju zbog sustavnog neulaganja, dok u Energu tvrde da gubitke na tom distributivnom toplovodu neće osjetiti korisnici



RIJEKA »Izgled ovih cijevi sve govori. To je razlog zbog čega Riječani imaju najskuplje grijanje u Hrvatskoj te se boje otvarati Energove račune. Naši računi visoki su zbog gubitaka na mreži koja je stara, krpana, bez adekvatne izolacije, posve dotrajala, porozna«, ukazuje na to Dragutin Marohnić sa Srdoča, pokazujući jedan kanal u Ulici Gustava Krkleca na Srdočima kod kućnog broja 16.


Zbog ovih radova isporuka toplinske energije bila je obustavljena početkom prošlog tjedna, no na svu sreću temperature nisu bile niske kao jučer.


 Sustavno neulaganje


Naime, prema Marohnićevim tvrdnjama, u ovaj zahvat Energo je ušao negdje prošlog tjedna zbog, navodno, uočenih gubitaka na mreži, a prekop se nije zatrpao zbog vremena, ali i blagdana, i stoga je prilika da se vidi pravo stanje koje je pod zemljom. Slični radovi zbog istih razloga bili su u prosincu u blizini pizzerije Ex također na Srdočima.




– Ovo je prilika da se još jednom potvrde naše sumnje, a što smo jasno iznosili i na prosvjedima, da građani plaćaju i gubitke koji nastaju zbog loših cijevi i sustavnog neulaganja, tvrdi Marohnić koji grijanje u prosjeku, ako se izuzme trošak hladnog pogona, plaća 700 kuna mjesečno.


Nove instalacije


Iz Energa potvrđuju da su u ovaj zahvat ušli zbog uočenog propuštanja na dotrajaloj instalaciji, ali osobito ističu da sve gubitke na tom distributivnom toplovodu neće osjetiti korisnici jer je riječ o gubicima u tzv. primarnom krugu, a što predstavlja izdatak Energa. Sanirani su dijelovi dviju cijevi, a treba sanirati još jednu. Kanal će biti zatrpan krajem sljedećeg tjedna.


Da podsjetimo, s prosvjedima protiv Energa odnosno skupog grijanja Riječani su započeli početkom prošle godine, a s radovima na zamjeni stare instalacije krenulo se u rujnu i to zahvatom ponajprije na Vojaku, gdje je starost cijevi bila 35 godina.


Investicija na Vojaku predstavlja početak osuvremenjivanja toplinske mreže na području Rijeke, a stajala je 880.000 eura (financirana je iz kredita EBRD-a). Na Srdočima će se parcijalno mijenjati sustav, a to je u planu do 2018. godine. Ove godine mijenjat će se instalacija na Podmurvicama, a nove cijevi smanjuju gubitke toplinske energije na sustavu i do 15 posto.