Sporne naknade

Viškovo: Vladajuća koalicija prozvala Akciju mladih za “vidovitost”

Andrej Petrak

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Međustranački kolegij čije održavanje sad javno predlaže Akcija mladih saziva predsjednica Općinskog vijeća no nikakva inicijativa i poticaj od strane oporbenih vijećnika na ovu temu nije do sada došao, osim kroz javno reagiranje i prozivanje na odgodu donošenja odluka o imenovanju članova radnih tijela, kažu u SDP-PGS-HSU 



VIŠKOVO – Klub vijećnika SDP-PGS-HSU u Općinskom vijeću Viškova reagirao je na istup Akcije mladih, koja se protivi predloženom povećanju naknada za rad odbora, ističući da ukupna predviđena sredstva za rad stalnih radnih tijela nisu povećana, nego smanjena u odnosu na 2016. godinu.


Uz pretpostavku da će biti 10 sjednica vijeća u jednoj godini očekuje se ušteda od 65.000 kuna, objašnjavaju.


– Populističkim tekstom Akcija mladih svojom poslovičnom „vidovitošću” predviđa što će se dogoditi na sjednici Općinskog vijeća. Sjednica je sazvana u poslovničkom roku, prethodilo joj je nekoliko mjeseci pripreme za temu imenovanja članova stalnih radnih tijela. Doneseni su novi Statut i Poslovnik o radu Vijeća, a cijelo to vrijeme, koje je u ovom mandatu trajalo i mnogo dulje od uobičajenog, ni jedna stranka niti vijećnik nisu započeli dijalog s koalicijom o broju i nadležnosti stalnih radnih tijela, kao ni o članovima tih tijela, iako je najavljeno popunjavanje spomenutih tijela na ovoj sjednici, objašnjava zamjenik predsjednika Kluba SDP-PGS-HSU Ivica Šanko.




Nekoliko sati prije isteka poslovničkog roka dolazi amandman Akcije mladih, dodaje Šanko, garniran priopćenjem odaslanim medijima.


– Dramatično se poziva na odgodu točaka dnevnog reda sa sjednice i na dijalog. Proziva općinsku načelnicu koja ni ne predlaže članove stalnih radnih tijela. Prijedlogom poslovnika, koji je poslala upravo načelnica, predloženo je smanjenje broj odbora sa 11 na sadašnjih 8, čime je broj mjesta radnih tijela smanjen za 15. Nadalje, nadležnost i zaduženja ovako smanjenog broja odbora je povećana, te samim time odgovornost i složenost poslova za predsjednike stalnih radnih tijela, odnosno odbora.


Međustranački kolegij čije održavanje sad javno predlaže Akcija mladih saziva predsjednica Općinskog vijeća no nikakva inicijativa i poticaj od strane oporbenih vijećnika na ovu temu nije do sada došao, osim kroz javno reagiranje i prozivanje na odgodu donošenja odluka o imenovanju članova radnih tijela.


Briga gospodina Kurelića za proračun Općine Viškovo mogla se očitovati i njegovim prijedlogom za smanjenje naknada općinskim vijećnicima među kojim je i on sam, te prijedlogom smanjenja te proračunske stavke prilikom donošenja Proračuna Općine Viškovo.


Proračunom Općine Viškovo već je planirana i podržana ova korekcija naknade za predsjednike kao i zadržavanje visine naknade za vijećnike, rekao je Ivica Šanko u ime Kluba vijećnika SDP-PGS-HSU u Općinskom vijeću Viškova.