Ravnateljičina loša organizacija

Viškovljanin pola sata spriječavao odlazak vrtićara na izlet jer je njegovo dijete ostalo bez smještaja

Andrej Petrak

Ogorčeni roditelj pokušao je razgovarati s ravnateljicom kako bi dogovorio neko rješenje ali u svojoj namjeri nije uspio buduću da je Matković na bolovanju



VIŠKOVO – Roditelj Elvis Bujačić više od pola sata spriječavao je odlazak puna dva autobusa djece viškovskog općinskog vrtića na izlet u Ogulin, prosvjedujući zbog toga što njegovom sinu Ivanu, koji nije išao na ekskurziju po cijeni od 150 kuna, ravnateljica Dolores Matković nije osigurala smještaj. Ogorčeni Bujačić pokušao je razgovarati s ravnateljicom kako bi dogovorio neko rješenje ili dežurstvo u vrtiću, ali u svojoj namjeri nije uspio budući da je Matković na bolovanju.


– Izlet je organiziran za vrijeme radnog dana, i to bez ikakvog prethodnog roditeljskog sastanka. Nemamo opcije ili bilo kakve mogućnosti kome povjeriti svoje dijete na brigu dok smo na poslu. Već dvije godine upozoravam ravnateljicu na ovaj problem, ali bez ikakvog uspjeha.


U vrtiću mi samo kažu da sva djeca idu i to je to, bez ikakve daljnje rasprave. Ako nemaš kome ostaviti svoje dijete, možeš se slikati. Ili uzmi bolovanje, ili godišnji i snađi se kako god znaš i umiješ. Već danima bezuspješno pokušavam doći do ravnateljice, ali nje nikako nema na poslu. 




Ujutro je nema, popodne je nema. Pa, danas je isto nema, a tete me upozoravaju da ne radim probleme zbog druge djece, ali što mi je drugo preostalo, priča revoltirani roditelj.


Solo akcija


Bujačićeva solo akcija nije naišla na odobravanje više drugih roditelja, koji su mu zamjerili što su svi taoci njegovog privatnog interesa.


Nije u redu staviti sebe ispred interesa tolike djece, roditelja i odgajatelja. Nije vaš interes važniji od svih nas. Sad ste se sjetili prosvjedovati. Danas niste trebali, zaista! Mogli ste sve to pokušati riješiti ranije. Nije vrijeme za takve stvari, djeca kasne na izlet, prigovarali su drugi roditelji.


Bujačić se opravdavao kako zna da kasne, ali da mu je to i bila namjera.


– Namjera mi je bila da dođe ravnateljica kako bi razgovarali, ali ona je toliko hrabra da se uopće nije pojavila. Nevjerojatno je da viškovski vrtić ne može organizirati dežurstvo radnim danom, kada to uredno mogu svi riječki vrtići, koje je pohađalo moje dvoje starije djece.


Radni je dan i vrtić treba raditi, a pogotovo vrtić kojeg plaćamo punih 1.050 kuna mjesečno, odgovarao je Bujačić.


Jedan od prigovora Bujačiću bio je i da je dijete mogao otpeljati u Klanu, u područni vrtić Dječjeg vrtića Viškovo, ali on nije želio sina ostaviti u potpuno nepoznatoj okolini, gdje bi doživio šok.


– Da u Klanu ide barem jedna teta iz Viškova, koju djeca poznaju, sve bi bilo u redu. Zvao sam Ministarstvo i čudili su se, nisu mogli doći sebi od iznenađenja da vrtić uopće ne organizira dežurstva. Uostalom vrtić u Klani je udaljen punih 12 kilometara od onog u Viškovu, kaže Bujačić.


Dovedeni pred zid


Njegova supruga Sandra objasnila je kako neće moći otići na posao, jer nema kome povjeriti sina.


– Radim u školi i morala sam javiti ravnatelju da neću moći doći na posao. Kao prosvjetnom djelatniku dobro mi je poznato kakva je procedura organiziranja izleta. Potrebno je dogovoriti roditeljski sastanak i predložiti barem tri različite ponude, a ništa od toga nije napravljeno. Nismo protiv izleta, ali trebalo ga je organizirati subotom, a ne radnim danom.


U suprotnom, potrebno je osigurati dežurstvo. Da su u vrtiću ponudili nekakvo rješenje vjerujem da više djece ne bi išlo na izlet, jer ovako su svi roditelji dovedeni pred zid, objasnila je Sandra Bujačić.


Uvidjevši da ne može postići dogovor kojem se nadao Elvis Bujačić odustao je od daljnjeg prosvjeda.


– Tete u vrtiću su sve redom izvrsne i žao mi je što sam ih uzrujao svojom akcijom, samo zato jer ih je ravnateljica dovela u neugodnu situaciju svojim nedolaskom, rekao je Bujačić.


Dio roditelja primijetio je da se viškovska predškolska ustanova unaprijed ogradila od ovakvih situacija, jer, kako kažu, u ugovorima, koje su svi potpisali na početku ove pedagoške godine, stoji odredba da u slučaju izleta vrtić nije obvezan osigurati dežurstvo.