Odluka

Visina boravišne pristojbe u Rijeci ostaje ista

Tihana Tomičić



RIJEKA – Skupština Primorsko-goranske županije donijela je jučer odluku o visini turističke pristojbe za 2020. godinu za sve gradove i općine u svom sastavu, i ona će se u većini kretati od 7 kuna po osobi i danu van sezone, do 10 kuna po osobi i danu u samoj sezoni. Po novom zakonu, izglasavanje pristojbi je nova ovlast Županije, ali je odluka donesena uz suglasnost svih lokalnih turističkih zajednica, i bit je da pristojba ne raste već ostaje na razini iz 2018. godine.


– Svaki grad, općina i turistička zajednica grada ili općine trebala je dati svoje prethodno mišljenje o visini pristojbe za svoje područje. Mi smo sva ta mišljenja prikupili – ovo je odluka za 2020. godinu, a do kraja siječnja trebala bi se donijeti odluka za 2021. godinu. Ova pristojba predstavlja prihod lokane turističke zajednice, a on se dijeli između lokalne turističke zajednice, županijske razine i Hrvatske turističke zajednice te se iz toga generiraju određeni prihodi projekte i rad lokalne turističke zajednice, rekla je županijska pročelnica za turizam Melita Raukar.


Skupština je izglasala i izvršenje proračuna za prvih pola godine, kao i izvješće o radu župana – i to bez rasprave. Vijećnici uspavane oporbene HDZ-ove koalicije koja je očito još »na praznicima« nisu se uopće uključili u raspravu o radu župana, a kao i na nekim prethodnim glasanjima, izvješće o proračunu i radu župana, osim SDP-ove koalicije, podržao je i vijećnik Hrvoje Burić.


Dobro izvršenje proračuna




– Izvršenje proračuna Primorsko-goranske županije za polugodišnje razdoblje je jako dobro. Prihodi su ostvareni s 47 posto, a rashodi s 42 posto. Ono što često zapinje kod rashoda su procesi javne nabave i eventualno ponovljeni postupci, premašeni iznosi, pa poništenja zbog osiguranja sredstava, tako da mogu reći, osim kapitalnih rashoda koji idu malo sporije zbog pada nabava, sve ide svojom dinamikom. U pravilu na kraju godine izvršenje proračuna Primorsko-goranske županije uvijek bude 99 posto, rekao je župan Zlatko Komadina.


Pročelnik odjela za proračun, financije i nabavu Krešimir Parat objasnio je da je porez na dohodak ostvaren na 53 posto od godišnjeg plana što pokazuje bolju naplatu najvažnijeg prihoda, a suficit je 75,2 milijuna kuna, što je respektabilno, i sve ide po planu, zaključio je pročelnik, a sve skupa prošlo je bez rasprave oporbe.


Nešto zanimljiviji ipak je bio aktualni sat, a to je bila prilika da župan Komadina Gradu Opatiji uputi poruku da je moguće da Županija čak odustane od gradnje novog Doma zdravlja u Opatiji, jer nema spremnosti druge strane za sufinanciranjem projekta. Komadina je zapravo odgovarao na pitanje IDS-ovog Srđana Srdoča o tome može li Županija financijski pomoći gradnju novog doma za Javnu vatrogasnu postrojbu Opatije, što je inicijativa IDS-a u tom gradu, no Komadina je rekao da Županija ne može i neće podmetati leđa za sve što lokalne jedinice ne mogu same financirati.


– Tako je i s Domom zdravlja, umjesto da projekt košta predviđenih 10 milijuna kuna, završio je na višestruko većem iznosu radi konfiguracije terena, i mi smo Gradu Opatiji ponudili da svaki financiramo sa pola sredstava, svaki sa po 20 milijuna kuna, no oni to ne prihvaćaju. Na kraju, morat ćemo povući taj projekt, tim više što po novom zakonu koncesionari u domovima zdravlja sami sklapaju ugovore direktno s vlasnicima nekretnina. Ne možemo si dozvoliti da na kraju izgradimo objekt koji će biti skup, a bit će poluprazan i prevelik, rekao je Komadina.


Neupitni pomoćnici u nastavi


Vijećnicu Sanju Tamarut zanimalo je kakva je situacija s pomoćnicima u nastavi u Primorsko-goranskoj županiji, a pročelnica Edita Stilin odgovorila je da niti jedno dijete u školama u kojima je Županija osnivač nije ostalo bez pomoćnika u nastavi. To nije i nikada neće biti upitno, istaknula je Stilin.HDZ-ov Lovorko Gržac postavio je pitanje o gradskoj plaži u Crikvenici, za koju već dvije godine nije izdana koncesija. Pročelnica Nada Milošević nada se da će postupak koncesioniranja biti uskoro pokrenut, vjerojatno na sljedećoj sjednici Županijske skupštine. Naglasila je da je riječ o složenoj koncesiji, da se izrađivala posebna studija za krajobraznu zaštitu te da su sada sve pripreme gotove i nema razloga da se koncesija za to pomorsko dobro ne izda.

Vijećnik Bojan Kurelić je i ovog puta ukazao na problem neodvajanja biootpada i njegova dovoza u Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina, a župan odgovara da je ključ rješenja na jedinicama lokalne samouprave, koje moraju imati primarnu selekciju i kompostane, kako bi se smanjio dovoz biootpada na Marišćinu.