Zarazna bolest u vrtiću "Đurđice"

Virusni meningitis u vrtiću na Vojaku

Barbara Čalušić

To je vrlo blaga bolest, često sa simptomima sličnim običnoj prehladi, koja nema posljedica i ne smije ju se miješati s bakterijskim meningitisom, poručuje dr. Dobrica Rončević



RIJEKA  Virusni tip meningitisa nedavno je potvrđen kod jednog polaznika Dječjeg vrtić »Đurđice« na Vojaku, a sumnja se da je ovim virusom zaraženo još četvero polaznika ovog vrtića.


Polaznik vrtića kod kojeg je potvrđen virus hospitaliziran je i zbog vrlo blage kliničke slike brzo i otpušten iz bolnice, dok se u ostala četiri slučaja, prema riječima epidemiologa dr. Dobrice Rončevića iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, može i ne mora raditi o ovoj bolesti koja nerijetko prolazi i bez simptoma ili pak sa simptomima koji nalikuju običnoj respiratornoj virozi ili pak enterovirozi.   

– Virusni meningitis svake se godine pojavljuje u većoj ili manjoj mjeri. Ove je godine to uobičajen intenzitet, dok postoje godine kad je ovim virusom zahvaćeno više kolektiva. Svakako valja reći da je virusni meningitis vrlo blaga bolest koja nema posljedica i ne smije ga se miješati s bakterijskim meningitisom koji često ima lošu prognozu. Osim toga, ovo doba godine je i razdoblje u kojem se virusni meningitis obično javlja – objašnja dr. Rončević.


   Za razliku od puno opasnijeg bakterijskog meningitisa, koji može biti smrtonosan ako se ne liječi na vrijeme, virusni meningitis ponekad ostaje i neotkriven jer su mu simptomi često slični običnoj prehladi. Kao simptomi mogu se pojaviti povišena temperatura, povraćanje i glavobolja. Virus u organizam ulazi preko probavnog sustava, zaraza se prenosi i kapljičnim putem, a kao izvor infekcije može poslužiti i kontaminirana voda bazena. Zbog visoke infektivnosti samog virusa teško je u potpunosti spriječiti njegov prijenos, no u suzbijanju širenja svakako pomažu redovite higijenske mjere.




   – Redovne mjere provode se i u ovom slučaju te je svakako potrebno naglasiti opće higijenske mjere kao što su dezinfekcija igračaka i prostora te prozračivanje. No, najvažnija je preporuka da djeca koja su bolesna i kod kojih postoje simptomi ne idu u vrtić – poručuje dr. Rončević.


   Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije godišnje se na razini ove županije potvrdi između 20 i 30 slučajeva zaraze virusnim meningitisom.