Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. listopada 2019.
Svečanom sjednicom Gradskog vijeća obilježen Dan Grada Kastva

Vinku Grbcu nagrada za životno djelo

Snimio Vedran KARUZA
Snimio Vedran KARUZA
Autor:
Objavljeno: 6. lipanj 2011. u 21:28 2011-06-06T21:28:36+02:00

Građanima Kastva uštedili smo milijune kuna, a crkvi osigurali zemljište za izgradnju nove crkve u Rešetarima. Zahvalan sam na suradnji velečasnom Franji Jurčeviću, a moram reći da je bilo pravo zadovoljstvo dogovarati ovaj sporazum s riječkim nadbiskupom preuzvišenim monsinjorom Ivanom Devčićem, istaknuo je između ostalog Ivica Lukanović

KASTAV  Sloga je jedna od glavnih odrednica kastavskog kraja, poručio je gradonačelnik Ivica Lukanović na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu Dana Grada Kastva. Staru kastavsku poruku »Složimo se!« ocijenio je važnim naslijeđem Kastavaca, što je ilustrirao i anegdotom iz nedavnog susreta s jednim bivšim gradonačelnikom Zagreba.

– Rekao mi je: »Vi ste Kastavci zaista čudni Hrvati«. I kad sam već mislio da ću opet morati braniti Kastav, dodao je: »Nevjerojatno je kako se svi vi ovdje dobro slažete«, objasnio je Lukanović.

Gradonačelnik je razvijeni društveni život ocijenio najvažnijom komponentom kastavske zajednice.

– Dovoljno je samo pogledati bogate programe proslave Jelenine i Dana Grada i uvidjeti da su svoj doprinos dali brojni Kastavci svih generacija, od predškolaca do umirovljenika. Tu je i 20. izdanje Kastafskog kulturnog leta. Život grada odvija se na ulicama i trgovima i zahvalan sam svima koji pridonose sjajnom društvenom životu Kastva, rekao je Lukanović.

On je ogromnim uspjehom ocijenio postizanje sporazuma o zamjeni zemljišta između Riječke nadbiskupije, Župe Sv. Jelene Križarice i Grada Kastva, kojim je omogućena izgradnja novog gradskog groblja u Ćikovu.

– Građanima Kastva uštedili smo milijune kuna, a crkvi osigurali zemljište za izgradnju nove crkve u Rešetarima. Zahvalan sam na suradnji velečasnom Franji Jurčeviću, a moram reći da je bilo pravo zadovoljstvo dogovarati ovaj sporazum s riječkim nadbiskupom preuzvišenim monsinjorom Ivanom Devčićem. Velike uspjehe postigli smo i što se tiče rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, jer samo u proteklih godinu dana uspjeli smo od države ishodovati povrat 62 tisuće četvornih metara vrijednog građevinskog zemljišta. Oslobodili smo ogroman potencijal za budući razvoj grada, kojeg možemo mjeriti u milijunima eura. Intenzivno se bavimo i prostornim planiranjem. Usvojili smo novi gradski prostorni plan, a krajem lipnja krećemo s novim izmjenama prostornog plana. Do kraja mandata planiramo izraditi 15 urbanističkih planova uređenja, nabrajao je Lukanović.

Vujićevi problemi s parkiranjem

Dožupan Vidoje Vujić čestitao je Kastavcima Dan grada u ime Primorsko-goranske županije, a iako je, kaže, mislio malo i kritički govoriti o Kastvu, razoružali su ga argumenti gradonačelnika Ivice Lukanovića.

– Mislio sam reći kako Radna zona Žegoti mora ipak malo bolje raditi i kako su ceste loše, ali onda mi je gradonačelnik kazao da kreće nova investicija u Zonu. Svejedno, teško je pronaći parkirno mjesto u Kastvu. Morao sam sada dva puta kružiti prije nego sam našao mjesto. Nadam se da će ova vlast učiniti nešto po tom pitanju do kraja mandata, rekao je Vujić, dodajući kako je ponosan zbog svega što se događa u Kastvu, jer riječ je o gradu s definitivno najvećim brojem manifestacija i događanja.

Na svečanoj sjednici dodijeljene su ovogodišnje nagrade i priznanja Grada Kastva. Nagradu za životno djelo dobio je Vinko Grbac za iznimna postignuća u gospodarstvu, dugogodišnji društveno-politički rad te doprinos razvoju Grada Kastva i šire zajednice. Javno priznanja Grada Kastva posmrtno je dodijeljeno Raulu Cechu za dugogodišnji uspješni rad na području kulturnog stvaralaštva. Godišnju nagradu Grada Kastva Đurđa Grujičić zavrijedila je za dugogodišnje zalaganje i rad s djecom predškolske dobi i očuvanje zavičajne kulture, a LD Lisjak povodom stote godišnjice djelovanja, te za izniman doprinos unapređenju lovstva na kastavskome i širem području. Marini Civitillo naslov počasne građanke dodijeljen je za zasluge u promicanju Grada Kastva i rada na unapređenju suradnje Kastva i Gradisce d'Isonzo.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.