Tradicija

Vikend u znaku najboljih vina i Kastav Aktiva

Andrej Petrak

Najavljen bogat program ovog vikenda u gradu na brege – Bojan Frlan, Radenko Srdoč, Dolores Kukurin, Matej Mostarac /  Arhiva NL

Najavljen bogat program ovog vikenda u gradu na brege – Bojan Frlan, Radenko Srdoč, Dolores Kukurin, Matej Mostarac / Arhiva NL

Proglašenje i degustacija najboljih vina održat će se u nedjelju poslijepodne, dok je prijepodne rezervirano za šetnje kastavskim šumama i rekreativnu biciklijadu



Prvi travanjski vikend u Kastvu rezerviran je za uživanje u društvu ljubitelja biciklizma, pješačenja i degustacije vina. Na Mići vazam održat će se tradicionalno 13. izdanje ocjenjivačkog susreta vinara Kastavštine, manifestacije koja već godinama privlači veliki broj ljubitelja dobre kapljice. Svečano proglašenje najboljih kastavskih vina počinje u nedjelju u 15 sati ispred Gradske lože, a uslijedit će degustacija najbolje ocijenjenih vina na Fortici. Udruga prijatela ruž, grozja i vina Belica i Turistička zajednica Kastva, pod pokroviteljstvom Grada Kastva, priređuju degustaciju čuvene kastavske belice, ali i raznih drugih vina, proizvedenih u kastavskim konobama. Osim 500 boca najboljih vina, posjetitelje čekaju i delicije kastavskih ugostitelja. Nastupit će Spinčićeva muzika, a gosti su vinari iz Škabrnje i Ludbrega.


Tri zlata


– Značajan broj, od 89 zaprimljenih uzoraka, odnosi se na belicu, što je konačna potvrda višegodišnjeg, uspješnog rada udruge na programu revitalizacije vinogradarstva i vinarstva kastavštine i šire – naglasio je predsjednik Udruge Belica Radenko Srdoč. Tajnik udruge Bojan Frlan dodaje da su dodijeljene svega tri zlatne medalje u raznim kategorijama, ali zato dosta srebrnih medalja, što svjedoči o vrhunskoj kvaliteti proizvedenih vina, unatoč ne dobroj godini po kvaliteti grožđa. Gradonačelnik Matej Mostarac čestitao je pobjedniku Kristijanu Lučiću na njegovoj šampionskoj belici, koji je ujedno dobitnik prijelaznog pehara za najbolju belicu.


Direktorica TZ-a Kastva Dolores Kukurin pozvala je sve da se prije susreta vinara u 10 sati pridruže vođenoj šetnji kastavskim šumama Loza i Lužina, u okviru događanja Kastav Aktiv, što se odvija u suradnji s partnerskim agencijama Promotiv Travel Outdoor i Da Riva.


Kastav Aktiv




Kastav Aktiv kreće još u subotu rekreativnom Kastavskom biciklijadom. Okupljanje je u 9 sati na Fortici, a polazak u 10 sati, uz istraživanje kastavskih šuma. Predviđene su dvije biciklističke rute, od 40 kilometara te od 25 kilometara.


Nakon vožnje slijedi uživanje u gastronomskim delicijama Oštarije Fortica, koja je na popisu 100 vodećih restorana u Hrvatskoj. Jednodnevna kotizacija iznosi 100 kuna po osobi, što uključuje prijavu, startni paket, stručno vodstvo, osvježenje te zajednički ručak. Dvodnevna kotizacija iznosi 150 kuna po osobi, a uz nedjeljnu šetnju uključuje i degustaciju najboljih kastavskih vina. Prijave se obavljaju putem internetskih stranica agencije Da Riva. Kastavski iznajmljivači izašli su u susret s promotivnim cijenama od 100 kuna po noćenju.


– Sve to radimo zajedno s Gradom Kastvom, kako bi produžili sezonu. Prvi ovogodišnji rezultati pokazuju dobar početak sezone. Bilježimo velik porast u odnosu na protekle godine – rekla je Dolores Kukurin.