Dom zdravlja PGŽ

Vikend bez dežurstva u ambulantama u Crikvenici, Delnicama, Krku i Opatiji

Hina

Građane koji imaju potrebe za hitnom medicinskom intervencijom tijekom vikenda Dom zdravlja upućuje da zovu telefonski broj 112 ili da dođu u zavode za hitnu medicinu u Crikvenici, Delnicama, Krku i Opatiji



RIJEKA  Na području Primorsko-goranske županije, nakon odbijanja obiteljskih liječnika da sudjeluju u dežurstvima po novom sustavu hitne medicinske pomoći, ovog vikenda neće dežurati ambulante u Crikvenici, Delnicama, Krku i Opatiji, izvijestio je županijski Dom zdravlja.


Primjenom novog sustava i organizacije djelatnosti hitne medicinske pomoći, od 1. studenoga ove godine u tim gradovima organizirano je dežurstvo u ambulantama obiteljske medicine koje su radile subotom, nedjeljom i blagdanima od sedam sati do 21 sat. One su radile sve vikende i blagdane u studenome te prvi vikend u prosincu, navodi se u priopćenju Doma zdravlja. No, dodaje se, većina liječnika odbila je dežurati ovog vikenda dok se ne postigne dogovor između Direkcije Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Koordinacije liječnika hrvatske obiteljske medicine (KoHOM).


Građane koji imaju potrebe za hitnom medicinskom intervencijom tijekom vikenda Dom zdravlja upućuje da zovu telefonski broj 112 ili da dođu u zavode za hitnu medicinu u Crikvenici, Delnicama, Krku i Opatiji. U Rijeci sustav dežurstava ostaje kao i dosad, a dežura ambulanta opće medicine, pedijatrije i stomatologije u Cambierijevoj ulici.




Predsjednik podružnice KoHOM-a za Primorsko-goransku županiju Leonardo Bressan izvijestio je u priopćenju da liječnici obiteljske medicine nisu spremni na dežurstva u kojima zamjenjuju hitnu medicinsku pomoć zbog sigurnosti građana pri korištenju zdravstvene zaštite u neprimjerenim uvjetima. Bressan navodi kako očekuju poziv za razgovor s predstavnicima županijskog Upravnog odjela za zdravstvenu zaštitu i socijalnu skrb te da su obiteljski liječnici prihvatili zamolbu tog odjela da dežuraju proteklog vikenda u znak dobre volje i želje za suradnjom.