Žrtve prometa

Vijenci za stradale u prometu: U 17 godina na cestama PGŽ-a poginulo 693 osoba

Marinko Glavan

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler



RIJEKA – Delegacija Županijskog savjet za sigurnost prometa na cestama Primorsko-goranske županije, predvođena predsjednikom Borisom Skeledžićem, položila je vijence i zapalila svijeće na centralnom križu gradskog groblja Drenova u povodu obilježavanja Svjetskog dana sjećanja na žrtve prometa.


Ovaj se dan u organizaciji nevladinih udruga, ujedinjenih u FEVR, Europsku federaciju žrtava prometa, obilježava se u Velikoj Britaniji od 1993., a Ujedinjeni narodi su 2005. godine rezolucijom pozvali vlade svih zemalja da na nacionalnom nivou obilježe taj dan treće nedjelje u studenom.


Uz Skeledžića, u delegaciji su bili potpredsjednik Savjeta prof. dr.Hrvoje Baričević i tajnik Zdravko Lisac, koji su zajednički uputili poruku o značaju obilježavanja ovog datuma, s ciljem podizanja svijesti javnosti o potrebi djelovanja društva u suzbijanju kako uzroka, tako i posljedica prometnih nesreća.




Iz prikupljenih podataka, od 2001. godine naovamo, naglasili su, evidentno su utvrđene pozitivne tendencije i kontinuirano smanjenje broja nesreća po svim pokazateljima. Bez obzira na postignute rezultate u promatranom periodu, od 2001. zaključno s 2018. godinom evidentirano je 639 poginulih i 24.230 ozlijeđenih osoba na cestama u županiji.


Ove brojke upozoravaju kako su posljedice prometnih nesreća općedruštveni problem koji predstavlja psihološki, moralni, duhovni, demografski i veliki materijalni gubitak cijele zajednice.


Iako je ljudski život od neprocjenjive vrijednosti, materijalni gubitci s naslova prometnih nesreća, prema procjenama nekih ekonomskih stručnjaka u Hrvatskoj iznose 2 – 4 posto godišnjeg BDP-a, odnosno četiri do osam milijardi kuna godišnje.