Prmotivni materijal

Video će pokazati što se zapravo uči na građanskom odgoju u Rijeci

Ingrid Šestan Kučić

Video će se snimati i u Osnovnoj školi »Nikola Tesla« / Foto Sergej DRECHSLER

Video će se snimati i u Osnovnoj školi »Nikola Tesla« / Foto Sergej DRECHSLER

Video će se snimati u osnovnim školama »Nikola Tesla«, Podmurvice, Dolac, San Nicolo i Vežica od 19. do 31. ožujka



RIJEKA – Učenici pet riječkih osnovnih škola koji pohađaju nastavu Građanskog odgoja i obrazovanja bit će uključeni u snimanje dva videa čiji je cilj promocija građanskog odgoja i obrazovanja i širenje njegovih pozitivnih učinaka.


Snimanje promidžbenih materijala organizira Grad Rijeka, a kraća verzija od jedne minute bit će namijenjena za društvene mreže, dok će se dulja verzija u trajanju od 4 minute predstaviti na konferencijama i sličnim manifestacijama. Video će se snimati u osnovnim školama »Nikola Tesla«, Podmurvice, Dolac, San Nicolo i Vežica i to u razdoblju od 19. do 31. ožujka.


Podsjećajući kako je Grad Rijeka prvi u Hrvatskoj sustavno uveo građanski odgoj i obrazovanje kao zaseban predmet u svoje osnovne škole, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel ističe da je djecu potrebno učiti o njihovim, ali i tuđim pravima i obavezama, imajući na umu važnost poštovanja svih članova zajednice.




– U želji da obrazujemo, razgovaramo i širimo poruku o važnosti građanskog i demokratskog odgoja i obrazovanja, izradit ćemo promotivni video koji će na dinamičan i zanimljiv način pokazati barem djelić onoga što poučava građanski odgoj i obrazovanje te na koje načine osposobljava učenike za svakodnevni život.


Video će pokazati u kolikoj su zaista prednosti riječka djeca jer imaju mogućnost sustavnog obrazovanja i iz građanskog odgoja.


To će, nadamo se, utjecati na nacionalnu vlast koja će se probuditi, napraviti svoj posao i uvesti građanski odgoj i obrazovanje kao obavezan predmet. Dok se to ne dogodi, Rijeka će nastaviti s proaktivnim djelovanjem, širiti građanski odgoj kroz riječki obrazovni sustav i nastaviti s besplatnim ustupanjem razvijenog modela građanskog odgoja svim zainteresiranim jedinicama lokalne i regionalne samouprave. Do sada su riječki model građanskog odgoja i obrazovanja preuzeli Sisak, Primorsko-goranska županija, Istarska županija i gradovi Poreč, Rovinj, Pula, Umag te Pazin, zaključuje gradonačelnik.