Grobnički laureati

Veljku Vičeviću postumno priznanje Općine Čavle: predvodnik poštenog novinarstva

Ivor Balen

Uz nagradu prerano preminulom glavnom uredniku Novog lista, nagrade su primili Arsen Salihagić za životno djelo, Dragutin Haramija kao počasni građanin Čavala te Biserka Fućak i Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Grobnišćine godišnje nagrade

  – Cijeli život se zapravo svodi na nekoliko lijepih trenutaka, a ovo je jedan od tih trenutaka – rekao je Salihagić, sudionik, pokretač i voditelj brojnih društvenih akcija na području Grobnišćine.    

Nagrada za izuzetna postignuća postumno je dodijeljena Veljku Vičeviću, čuvenom glavnom uredniku Novog lista i jednom od najvećih boraca za slobodu novinarstva u samostalnoj Hrvatskoj, koji je preminuo 1997. u 44. godini. Uz burni pljesak okupljenih u dvorani starog kaštela, nagradu je u Veljkovo ime primila njegova supruga Ljiljana Vičević. Na »službeni« tekst u kojem su izneseni najveći Vičevićevi dosezi i kratak životopis nadovezala se voditeljica programa, novinarka Radio Rijeke Glorija Fabijanić Jelović, koja je istaknula da je dobro poznavala kolegu Vičevića, radeći jedno vrijeme i u Novom listu. 


    – Veljko je bio stalno nasmijan i dobre volje. To je čovjek kojem ste se uvijek mogli obratiti i koji je za svakoga imao vremena, strpljenja i volje udijeliti dobar savjet ili podijeliti s njim svoje bogato novinarsko i životno iskustvo – istaknula je Fabijanić Jelović. 


    Upravo je Vičević feljtonizirao život i političku djelatnost Dragutina Haramije, koji je proglašen za počasnog građanina Općine Čavle. Haramija zbog poodmakle dobi nije prisustvovao dodjeli, ali, kako je istaknula voditeljica, iskren pljesak daleko se čuje, što su okupljeni naravno i poslušali. 


    Haramija je počast zaslužio za poseban doprinos napretku demokratskih odnosa u Hrvatskoj. Nekadašnji predsjednik Skupštine Općine Rijeka i kasnije Izvršnog vijeća Sabora SR Hrvatske bio je jedan od najistaknutijih političara hrvatskog proljeća, zaslužan između ostaloga za izgradnju autoceste Rijeka – Zagreb koja kreće upravo s njegove Grobnišćine.  

 Život za Hrvatsku




Godišnje nagrade primili su Biserka Fućak, istaknuta čavjanska djelatnica u kulturi i Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Grobnišćine, u čije je ime okupljene pozdravio predsjednik udruge Denis Čargonja. 


    – Grobnišćina nije bila na prvoj liniji bojišnice, ali su Grobničani dali veliki obol Domovinskom ratu i stvaranju hrvatske države. Često znam reći da nema kuće na Grobniku koja nije dala barem jednog hrvatskog vojnika – istaknuo je Čargonja. Svoj život za Hrvatsku u Domovinskom ratu je, inače, dalo čak 16 Grobničana. 


    Prisjećanje na njih i posebno govor Biserke Fućak na samom kraju, kada je istaknula da hrvatski vojnici zauzimaju posebno mjesto u njezinom srcu, bili su pomalo sjetni dijelovi svečane sjednice koja je uglavnom protekla u dobrom raspoloženju. Primjerice, kada je vršitelj dužnosti župana Primorsko-goranske županije Vidoje Vujić napomenuo da je za dar trebao donijeti grb županije, budući da istoga nema na zidu, izazvalo je to simpatije okupljenih i reakciju načelnika Željka Lambaše, koji se »opravdao« pokazujući zastavu PGŽ-a. Denis Čargonja je, pak, cvijeće koje je pripalo svakom laureatu, darovao voditeljici, što je također popraćeno smijehom. Da se svo to dobro raspoloženje prerano ne raspline, uzvanici su druženje nastavili u obližnjoj konobi Kalesin, gdje su dobrim vibracijama svakako pripomogle domaća kapljica te palenta, sir i ostale grobničke i primorske delicije.