Nova crkva ostvarenje je sna mještana

Veliki dan za Podhum: Posvećenje crkve sv. Maksimilijana Kolbea u četvrtak, 13. kolovoza

Sanja Gašpert

Foto V. KARUZA

Foto V. KARUZA

Gradnja crkve počela je prije nepune tri godine,  no ideja o njoj, prema riječima župnika Jelenja vlč. Ivana Milardovića, postoji barem 60 godina, nakon tragičnog stradanja sela u Drugom svjetskom ratu



Poziv za proslavu blagdana sv. Maksimiljana Kolbea vlč. Milardović uputio je i hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, ali još uvijek nije dobio odgovor. Ipak, nada se njezinu dolasku. Inače, u sklopu višednevne proslave, nakon posvete crkve 13. kolovoza, koju će ispred same crkve predvoditi riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić, slijedi mjuzikl Daniele Ricci o životu fra Maksimilijana Kolbea, »Život za život«, koji će izvoditi zagrebački zbor Kolbe. Sutradan, 14. kolovoza, na sam blagdan Kolbove, u 18 sati molitvu krunice predvodit će članovi Vojske Bezgrešne, zajednice koju je osnovao upravo fra Maksimilijan Kolbe. U 18.30 sati počet će sveta misa koju će, zajedno sa svećenicima, predvoditi porečko-pulski biskup u miru Ivan Milovan. Oba dana bit će organizirana i pučka zabava, uz besplatnu hranu i piće.



– Župa je organizirala akciju u sklopu koje su i zainteresirani mještani mogli sudjelovati u financiranju uređenja crkve, kupnjom podnih ploča od kojih svaka stoji 100 kuna. Bilo je potrebno ukupno 760 takvih ploča, koje smo sve prikupili donacijama naših sumještana. Ovo je prilika za zahvaliti se svima koji su sudjelovali u izgradnji crkve, svim tvrtkama, radnicima, mještanima koji su pomogli svojim donacijama, pokroviteljima, hvala svim prijateljima, posebice onima koji žele u svojim donacijama ostati anonimni, posebice zahvaljujem pjevačima Marku Perkoviću Thompsonu i Maji Blagdan, koji su i moji osobni prijatelji, kaže vlč. Milardović.


Nova crkva, koja će biti podružnica crkve sv. Mihovila u Jelenju, imat će kapacitet od 150 do 200 sjedećih mjesta. Građena je na površini od 1.500 kvadratnih metara, a površina njezine izgrađenosti je 471 »kvadrat«. Uz veliku dvoranu, ima i malu dvoranu namijenjenu susretima vjernika, probama zbora, sastancima mladih, umirovljenika, za vjeronauk, kao i župnu katehezu. Uređena su i dva sanitarna čvora – ženski i muški, sakristija i ispovjedaonica te toranj, parkiralište za šesnaest vozila, a u planu je i ozelenjavanje okolnog prostora, uređenje nerazvrstane ceste te se završava i unutarnji križni put.


Poveznica s poviješću


– Naši župljani su presretni što su konačno dobili sveti hram u kojem će slaviti Boga. Ovo je ujedno i poziv svima koji još uvijek mogu financijski pomoći da doniraju sukladno svojim financijskim mogućnostima kako bismo u cijelosti mogli zatvoriti financijsku konstrukciju. Naime, predstoji još unutarnje uređenje, nabavka stolica, klupa i ormara te drugih vjerskih detalja, ističe vlč. Milardović.


Podhumska crkva prva je crkva u Hrvatskoj posvećena sv. Maksimilijanu Kolbeu, koji je 1941. umro mučeničkom smrću u nacističkom logoru Auschwitz. Riječ je o poljskom franjevcu koji je bio čovjek od medija, ali i veliki humanist. Bio je zarobljenik Auschwitza, u kojem je umro u takozvanoj komori smrti, žrtvujući se za oca šestero djece. Nakon pobune dvojice logoraša, nacisti su odlučili kazniti svakog desetog zatvorenika. Iako Kolbe nije bio među njima, javio se da odradi kaznu umjesto čovjeka koji je imao brojnu obitelj. Kako je prilikom svog prošlogodišnjeg obilaska tada još uvijek nedovršene crkve kazao riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić, na taj je način Kolbe blizak mještanima Podhuma stradalima od fašizma.


– Taj je zaštitnik poveznica od prije sedam desetljeća s tragedijom iz Drugog svjetskog rata u Podhumu. Fašisti su te 1942. godine strijeljali više od 90 muškaraca, a ostale mještane odveli u internaciju. Ova crkva je, dakle, i svojim imenom i spomenom posvećena žrtvama, koje su »pale« za oslobođenje od fašizma, kazao je mons. dr. Devčić.