Najbolji u Europi

Vectrino pokupio nagradu: Riječki dronovi uspješni u borbi protiv komaraca

Andrej Petrak

Josip Rukavina, Mirna Dujmović, Jelena Petković i Toni Dujmović  / snimioo M. GRACIN

Josip Rukavina, Mirna Dujmović, Jelena Petković i Toni Dujmović / snimioo M. GRACIN

Riječka Dezinsekcija odlučila je iskoristiti inovativne tehnologije i time zakoračila u budućnost te pronašla najbolje rješenje za problem larvicidnog tretiranja komaraca. Metoda se zasad koristi u Primorsko-goranskoj županiji, a njene prednosti i dugoročne uštede koje donosi prepoznate su i u Bruxellesu



Riječka tvrtka Vectrino dobitnica je nagrade »Drone Hero Europe 2017« na najvećoj europskoj poslovno-tehnološkoj konferenciji o primjeni bespilotnih letjelica UAV Expo Europe, za inovativnu metodu suzbijanja i kontrole komaraca dronovima, razvijenu za riječku Dezinsekciju. Tim povodom u sjedištu županije Josipa Rukavinu i Jelenu Petković iz Vectrina te Tonija i Mirnu Dujmović iz Dezinsekcije u sjedištu Županije primili su zamjenik župana Marko Boras Mandić i pročelnik Ureda župana Goran Petrc. Žiri je Vectrino prepoznao kao nositelja promjena na globalnoj razini, zahvaljujući konceptu koji udovoljava stvarnim potrebama društva te može značajno doprinijeti sprečavanju smrtonosnih bolesti čiji su prijenosnici komarci.


Inovativna metoda


– S Dezinsekcijom smo gotovo godinu dana radili na ovoj metodi. Dosad su se uobičajeno za ovu svrhu koristili helikopteri, ali nismo htjeli samo prekopirati postojeće koncepte i helikopter zamijeniti dronom. Primjenom ove metode moguće je dronovima brzo i temeljito pregledati različita područja, uključujući i ona koja su teško dostupna. Pomoću NIR kamera infracrvene svjetlosti softver detektira sve vodene površine te automatski navigira letjelice da izbacuju točno određenu količinu larvicida za suzbijanje komaraca, objasnila je Jelena Petković.


Kompletan proces može biti u potpunosti automatiziran, sustavom se upravlja uz pomoć pametnih telefona ili tableta, a sve informacije ostaju pohranjene u »cloudu«. Na vlastitom 3D printeru, Vectrino je ujedno razvio prototip dodatka za dron, iz kojeg se ispuštaju tablete s larvicidom. Riječka Dezinsekcija odlučila je iskoristiti inovativne tehnologije i time zakoračiti u budućnost te pronaći najbolje rješenje za problem larvicidnog tretiranja komaraca, rekao je Toni Dujmović.




– Metodu zasad koristima u Primorsko-goranskoj županiji, a nadam se da će i ostale županije prepoznati njene prednosti i dugoročne uštede koje donosi, rekao je Dujmović.


Josip Rukavina najavio je da Vectrino radi na novom projektu, vezanom uz zaštitu mora.


Noćne oči brodova


– Kod saniranja onečišćenja mora dosad je problem bio u tome što bi se radovi morali obavljati samo pri dnevnom svjetlu. Dronovima namjeravamo dati »noćne oči« brodovima koji obavljaju čišćenje, a već smo testirali dronove koji u zraku mogu ostati 48 sati. Slična metoda mogla bi se koristiti i za čišćenje minski sumnjivih područja, rekao je Rukavina.


Dožupan Marko Boras Mandić ponosan je na uspjeh Vectrina.


– Društvo bi više trebalo ulagati u inovativne projekte poput ovog. Nažalost, danas se više vraćamo u prošlost umjesto da idemo u budućnost. Novce potrošene na oformiranje šest pješačkih brigada radije bih uložio u ovakve projekte. Ročnici umjesto dronova vraćaju nas unazad, umjesto da idemo naprijed, rekao je Boras Mandić.


Goran Petrc napominje da se dronovi već koriste u vježbama GSS-a i vatrogasaca u PGŽ, a Vectrino je pozvao na suradnju u području civilne zaštite.