Koga briga

Večeras zanimljivo natjecanje u Morskom prascu: Humanitarni brudet kuhat će i slavni Stevo Karapandža

Edi Prodan

Foto Miranda Cikotić PIXSELL / Vedran Karuza

Foto Miranda Cikotić PIXSELL / Vedran Karuza

Natjecanje u kuhanju brudeta organizira Udruga Koga briga i uvod je u tradicionalni, 4. humanitarni plivački polumaraton za sportaše i rekreativce koji se održava na trasi između Bivija i Kantride



RIJEKA Večeras s početkom u 18 sati Udruga Koga briga organizira natjecanje u kuhanju brudeta od čije će se prodaje novac uplatiti u korist riječkog Centra za kulturu dijaloga te Udruge za promicanje kvalitete obitelji »Šarolija« koje unutar programa »Moje mjesto pod suncem« skrbe o 42 djece čije obitelji žive u izrazito teškoj materijalnoj situaciji.


Natjecanje u kuhanju brudeta je ujedno i uvod u tradicionalni, ove godine četvrti po redu, humanitarni plivački polumaraton za sportaše i rekreativce koji se održava na trasi između Bivija i Kantride, ili kako je to u narodu lijepo prihvaćeno »s prasca na prasca«, što dolazi od naziva ugostiteljskih objekata koji su ključne točke početka i kraja plivanja.


Natjecanje u kuhanju brudeta okupilo je 15 timova koje sačinjavaju ljudi iz raznih sfera društvenog života. Vjerojatno najjači je tim koji je okupio riječki dogradonačelnik Marko Filipović jer se u njemu nalazi najveća kuharska zvijezda s ovih prostora, proslavljeni Stevo Karapandža. Poznato je također kako će kuhati Dule Jeličić i Šajeta, kako glumica Jelena Lopatić ima svoj tim u kojem se nalazi njezina kolegica Aleksandra Stojanović kao i pjevač »Jonathana« Zoran Badurina, sportaše predvodi Samir Barač, a njemu će ključne začine dodavati Aramis Naglić i Marijo Šivolija. Šefica kuhinje Primorsko-goranske županije je Edita Stilin, dolazi i »Nevera s Kvarnera« čiji je glavni kuhar Eduardo Sic Filipović, kao i dokazano humana ekipa tima »Samo veslaj«. Dva su medijska tima – Kanal Ri te Novi list, a dolaze i gosti iz drugih dijelova Hrvatske koji će pripremati brudete po originalnoj recepturi svog kraja – »Pepa pig« će predstaviti brudet s Korčule, Igor Lovrinov kuha kaljanski brudet s krumpirom dok boje kvarnerskih otoka brani Mirela Ahmetović. Lučicu Kantrida će zastupati ekipa koju vodi Nenad Krneta, a dolazi i tim iz susjednog »Hada«, a s domaćeg terena, iz sastava kafića Morski prasac dolaze »Čarlijevi anđeli«.




Nakon što se brudeti skuhaju, a uz njih će se kao prilog pripremiti i originalna grobnička palenta, slijedi prodaja porcija po popularnoj cijeni od 15 kuna. Zanimljivo je također da će se samo kuhanje moći pratiti iz neposredne blizine s obzirom da će kuharski pultovi biti raspoređeni na samom rubu plaže, ispred terase beach bara Morski prasac. Istaknuli smo da je kuhanje natjecateljskog karaktera, najbolje kuhare će izabrati žiri na čijem je čelu poznati i priznati chef Matej Janković. Istaknimo i to da je cjelokupno događanje vezano uz projekt Kantrida FKK 2020. koji je osmislio Damir Čergonja Čarli.


Kuhanje brudeta omogućili su brojni sponzori, a posebno ističemo riječku tvrtku Ugor, vološćansku oštariju »Veranda«, riječku zadrugu »Porat« i ŠRD »3. maj« koji su ulovili i darovali 50 kilograma ribe, osnovnog i svakako najbitnijeg sastojka svakog dobrog brudeta. Pomogli su i Kotaniy, Zagrebačka pivovara, Jamnica, PZ Vrbnik te Rijeka plin. A glazba? Đet Pekersi i Mateo Resman jamstvo su dobre zabave i s te strane.